Orzo is het Italiaanse woord voor gerst, maar het wordt eigenlijk gemaakt van griesmeel van harde tarwe. Griesmeel wordt onder andere gebruikt om pudding mee te maken, maar van deze variant - semolina - wordt bijvoorbeeld ook couscous gemaakt. Je bereidt de orzo vandaag als een risotto, voor een lekker romig gerecht. Je maakt het helemaal af met knapperig amandelschaafsel.
The quantities provided above are averages only.
Always refer to the product label for the most accurate information about ingredients and allergens
1 unit
Knoflookteen
½ unit
Sjalot
10 g
Amandelschaafsel
(Contains Almonds May be present Peanuts, Sesame, Tree nuts)
6 leaves
Vers basilicum
(Contains Celery)
5 bunch
Verse oregano
½ unit
Courgette
60 g
Orzo
(Contains Gluten, Wheat May be present Soy, Lupin, Mustard, Egg)
100 g
Garnalen
(Contains Crustaceans)
125 milliliters
Groentebouillon
1 tablespoon
Olijfolie
to taste
Extra vierge olijfolie
to taste
Peper en zout
Bereid de bouillon. Pers de knoflook of snijd fijn. Snijd de sjalot in halve ringen. Hak het amandelschaafsel fijn. Pluk de blaadjes van de verse basilicum en oregano en snijd fijn. Snijd de courgette in de lengte in kwarten en snijd vervolgens in kleine blokjes.
Verhit de helft van de olijfolie in een pan met deksel en bak de orzo al roerend 1 minuut op middellaag vuur. Schenk de bouillon over de orzo en kook de orzo, afgedekt, in 10 – 12 minuten op laag vuur droog. Roer regelmatig door en voeg eventueel extra water toe als de orzo te droog wordt.
Verhit ondertussen de overige olijfolie in een wok of hapjespan met deksel en fruit de knoflook en sjalot 2 minuten op laag vuur. Voeg de garnalen, het grootste deel van het amandelschaafsel en het grootste deel van de verse kruiden toe en bak 3 – 4 minuten op middelhoog vuur. Voeg naar smaak extra vierge olijfolie toe en breng op smaak met peper en zout.
Haal de garnalen uit de wok of hapjespan en houd warm in aluminiumfolie. Bak in dezelfde wok de courgette 1 minuut op middelhoog vuur. Voeg 1 el water per persoon toe, breng op smaak met peper en zout en laat afgedekt 5 – 6 minuten smoren op middellaag vuur of tot de courgette beetgaar is.
Voeg de orzo toe aan de wok of hapjespan en verhit nog 1 minuut op hoog vuur. Breng op smaak met peper en zout.
Serveer de courgette-orzo met de garnalen en garneer met het overige amandelschaafsel en de rest van de kruiden.