Orzo betekent gerst in het Italiaans, maar het is eigenlijk een pastasoort. Het heeft zijn naam aan de vorm te danken: een gerstkorrel.
The quantities provided above are averages only.
Always refer to the product label for the most accurate information about ingredients and allergens
150 g
Mini Roma tomatoes
½ piece
Shallot
1 piece
Garlic
½ piece
Courgette
¼ piece
Lemon
85 g
Orzo
⅓ sachet(s)
Dried oregano
45 g
Grated Gruyère DOP
1 tablespoon
Olive oil
¼ piece
Low sodium vegetable stock cube
1 tablespoon
[Plant-based] butter
1 teaspoon
Balsamic vinegar
to taste
Salt and pepper
Breng 175 ml water per persoon met daarin 1/4 bouillonblokje aan de kook in een pan met deksel. Verwarm de oven voor op 220 graden en bereid de bouillon. Meng de mini-romatomaten in een ovenschaal met de zwarte balsamicoazijn, de helft van de olijfolie, peper en zout. Bak 15 – 20 minuten in de oven.
Snipper ondertussen de sjalot en pers de knoflook of snijd fijn. Snijd de courgette in kleine blokjes. Rasp de schil van de citroen met een fijne rasp en pers de citroen uit.
Tip: Wist je dat deze maaltijd, vooral door de gruyere, maar ook door de courgette bijna 50% van de ADH calcium bevat? En wist je dat je met deze maaltijd ruim 300 gram groente eet? Dat is in 1 klap de ADH!
Verhit de roomboter in een pan met deksel op middellaag vuur en fruit de sjalot, ½ tl citroenrasp per persoon en de helft van de knoflook 2 minuten. Voeg de orzo en 1 tl gedroogde oregano per persoon toe en bak al roerend 1 minuut. Voeg de bouillon toe en kook de orzo, afgedekt, in 10 – 12 minuten op laag vuur droog. Schep regelmatig om. Voeg eventueel extra water toe als de orzo te snel droogkookt.
Verhit ondertussen de overige olijfolie in een koekenpan en bak de courgette en de overige knoflook 6 minuten op middelhoog vuur. Besprenkel halverwege met 1 tl citroensap per persoon en breng op smaak met peper en zout.
Voeg de courgette en de helft van de geraspte gruyère toe aan de orzo en schep goed om. Breng op smaak met peper en zout.
Verdeel de orzo over de borden en garneer met de overige gruyère. Verdeel de mini-romatomaten over het gerecht. Serveer met het overgebleven citroensap zodat je dit naar smaak kunt toevoegen.