Dit veggie-recept is een variant op een bekende klassieker uit de Griekse keuken: moussaka. Het zit, zoals je van het originele recept gewend bent, boordevol groenten én je zet het met gemak op tafel. Jij kookt de aardappelen en snijdt de groenten, de oven doet de rest. Door halverwege de oventijd ei en feta toe te voegen wordt het lekker smeuïg.
The quantities provided above are averages only.
Always refer to the product label for the most accurate information about ingredients and allergens
200 g
Vastkokende aardappelen
10 g
Munt, oregano en peterselie
¼ unit
Rode ui
1.5 unit
Tomaat
½ unit
Paprika
1 unit
Knoflookteen
50 g
Feta
(Contains Milk)
2 unit
Ei
(Contains Egg)
50 g
Volle yoghurt
(Contains Milk)
½ unit
Komkommer
1 tablespoon
Fles olijfolie
½ tablespoon
Extra vierge olijfolie
½ tablespoon
Wittewijnazijn
1 teaspoon
Zout
to taste
Peper en zout
Verwarm de oven voor op 220 graden. Breng ruim water met een flinke snuf zout aan de kook in een pan met deksel voor de aardappelen. Was ondertussen de aardappelen grondig en snijd in kleine stukken van 2 cm. Kook de aardappelen, afgedekt, 8 – 10 minuten. Giet af en laat zonder deksel uitstomen.
Halveer de ui en snijd in halve ringen. Snijd de tomaat in kwarten. Verwijder de zaadlijsten van de paprika en snijd de paprika in reepjes. Ris de blaadjes oregano van de takjes en snijd grof. Pers de knoflook of snijd fijn en houd de helft apart.
Meng in een ovenschaal de ui, tomaat, de helft van de knoflook, de paprika en oregano met 1 el olijfolie per persoon en breng op smaak met peper en zout. Bak de groenten 10 – 15 minuten in de oven. Meng in een kleine kom de overige knoflook en de volle yoghurt met peper en zout.
Halveer de komkommer in de lengte. Verwijder de zaadlijsten met een theelepel en snijd de komkommer vervolgens in halve maantjes. Ris de muntblaadjes van de takjes en snijd ze fijn. Meng in een saladekom 1/2 el wittewijnazijn per persoon en 1/2 el extra vierge olijfolie per persoon met peper en zout tot een dressing. Meng de komkommer en munt met de dressing in de saladekom. Snijd de peterselie fijn.
Voeg vervolgens de aardappelen toe aan de groenten in de ovenschaal en meng goed. Breek per persoon 2 eieren boven de groenten en aardappelen. Verkruimel de feta erover en zet nog 10 –15 minuten in de oven.
Verdeel de groenten, aardappelen en eieren over de borden. Garneer met de peterselie. Verdeel de yoghurtsaus erover. Serveer de komkommersalade erbij.