Ovenschotel van broccoli en spitskool
topBannerName Desktop
topBannerName Tablet
topBannerName Mobile
Ovenschotel van broccoli en spitskool

Ovenschotel van broccoli en spitskool

met spekjes, geitenkaas en ui

Wist je dat geitenkaas niet alleen een goede smaakmaker is, maar ook een perfect zoutarmer alternatief is voor harde kazen zoals Goudse of Parmezaanse kaas? Onze caloriebewuste recepten bevatten meer dan 250 g groenten en minder dan 700 calorieën.

Labels:
Caloriebewust
Extra groente

Raadpleeg altijd het productetiket voor de meest accurate informatie over ingrediënten en allergenen

Bereidingstijd30 minuten
oventijd20 minuten
NiveauGemiddeld

Ingredienten

Hoeveelheden

50 gram

Spekreepjes

50 gram

Geraspte belegen geitenkaas

½ stuk(s)

Ui

250 gram

Aardappelen

1 snufje

Nootmuskaat

200 gram

Spitskool en broccoli

1 stuk(s)

Knoflookteen

Zelf toevoegen

1 tl

Mosterd

naar smaak

Peper en zout

5 ml

[Plantaardige] melk

sideBannerName

Voedingswaarden

Energie (kcal)669 kcal
Energie (kJ)2797 kJ
Vetten31 g
waarvan verzadigd18 g
Koolhydraten60 g
waarvan suikers11 g
Vezels11.5 g
Eiwitten31 g
Zout2 g

Benodigdheden

Pan met deksel
Rasp
Hapjespan
Aardappelstamper
Ovenschaal

Instructies

Aardappelen koken
1

Verwarm de oven voor op 200 graden. Was of schil de aardappelen en snijd in grove stukken. Zet de aardappelen onder water in een pan met deksel en kook, afgedekt 10 - 12 minuten. Giet af en laat uitstomen zonder deksel.

Spekjes bakken
2

Verhit een hapjespan, zonder olie, op middenhoog vuur en bak de spekblokjes in 3 - 4 minuten knapperig. Rasp ondertussen 1 mespuntje nootmuskaat per persoon. Snijd de ui in halve ringen. Pers de knoflook of snijd fijn. Haal de spekblokjes uit de pan en houd apart. Bak vervolgens in dezelfde hapjespan de ui, knoflook, spitskool en broccoli 3 - 4 minuten. Blus af met 1 el water per persoon en laat het vocht verdampen. Breng op smaak met peper en zout.

Puree maken
3

Stamp de aardappelen met een aardappelstamper tot een grove puree. Voeg de geraspte nootmuskaat, 1 tl mosterd per persoon en een scheutje melk toe. Stamp goed door. Breng op smaak met peper en zout.

Ovenschotel maken
4

Vul een ovenschaal met de gebakken groenten en spekjes. Verdeel hierover de puree. Bestrooi de puree met de geraspte geitenkaas.

Gratineren
5

Zet de ovenschaal voor 5 - 6 minuten in de oven of totdat de kaas mooi goudbruin is gekleurd.

Tip: Heeft jouw oven een grillstand? Zet deze dan aan en gratineer de kaas van de ovenschotel. Pas op dat het niet verbrandt!

Serveren
6

Verdeel de ovenschotel over de borden.

Tip: Wist je dat spitskool rijk is aan calcium, ijzer en vitamine C? Dat levert een hoop gezondheidsvoordelen op in één keer - zoals sterke botten, tanden en gezonde spieren door de calciumboost.