Parelgerst is een bijzonder ingrediënt. Het is namelijk de volkoren variant van parelgort. Je noemt gerst pas gort als het gepeld is. Gerst heet parelgerst als de korrels tot een rondere vorm zijn geslepen. Door deze parelgerst verwerk je Griekse feta gemaakt op het eiland Limnos.
The quantities provided above are averages only.
Always refer to the product label for the most accurate information about ingredients and allergens
½ unit
Courgette
150 g
Mini-romatomaten
1 sprig
Gedroogde tijm
1 unit
Bosui
10 g
Amandelen
(Contains Tree nuts May be present Peanuts, Sesame)
85 g
Parelgerst
(Contains Gluten)
50 g
Feta
(Contains Milk)
200 milliliters
Groentebouillon
½ tablespoon
Olijfolie
½ tablespoon
Roomboter
(Contains Milk)
to taste
Extra vierge olijfolie
to taste
Peper en zout
Verwarm de oven voor op 220 graden. Bereid de bouillon.
Snijd de courgette in blokjes van maximaal 1 cm. Haal de tomaten van de tros en snijd de tomaten doormidden. Ris de tijmblaadjes van de takjes. Verwijder de onderste cm van de lenteui en snijd in fijne ringen. Hak de amandelen grof.
Meng de courgette, tomaten en helft van de tijm met de olijfolie in een ovenschaal met bakpapier. Bestrooi met peper en zout en bak de groenten 20 minuten in de voorverwarmde oven.
Verhit een pan met deksel op middelhoog vuur en rooster de amandelen, zonder olie, 2 minuten. Haal uit de pan en bewaar apart.
Smelt de roomboter in dezelfde pan met deksel. Voeg de parelgerst en overige tijm toe en bak al roerende 1 minuut op middelhoog vuur. Voeg de bouillon toe en kook de parelgerst, afgedekt, in ongeveer 20 minuten droog. Roer halverwege de lenteui erdoor. Roer tussendoor goed over de bodem van de pan en voeg als het nodig is extra water toe om aanbranden te voorkomen.
Verbrokkel de feta en roer de helft door de parelgerst. Schep de helft van de groenten, inclusief het bakvocht, erbij. Breng indien gewenst verder op smaak met peper en zout.
Verdeel de parelgerst over de borden. Schep de overige groenten bovenop de parelgerst en garneer met de amandelen en overige feta. Besprenkel eventueel met extra vierge olijfolie.