Parelgerst-risotto met spek en geroosterde venkel
Parelgerst-risotto met spek en geroosterde venkel

Parelgerst-risotto met spek en geroosterde venkel

met courgette, zure room en pecorino

Parelgerst (of gort) ontstaat door het harde velletje van gerstkorrels af te slijpen. De gerst wordt als het ware gepolijst als een parel. Onze caloriebewuste recepten bevatten meer dan 250 g groenten en minder dan 700 calorieën.

Tags:
Calorie Smart
Extra Veggies

The quantities provided above are averages only.

Always refer to the product label for the most accurate information about ingredients and allergens

Total Time50 minutes
Cooking Time25 minutes
DifficultyMedium

Ingredients

Serving amount

½ piece

Fennel

½ piece

Red onion

1 piece

Garlic

½ piece

Courgette

65 g

Pearl barley

50 g

Bacon lardons

25 g

Organic sour cream

20 g

Grated Pecorino DOP

⅓ sachet(s)

Dried thyme

⅓ sachet(s)

Dried rosemary

¼ piece

Lime

Not included in your delivery

0.12 piece

Low sodium vegetable stock cube

to taste

Salt and pepper

¾ tablespoon

Olive oil

Nutrition Values

Calories664 kcal
Energy (kJ)2778 kJ
Fat33 g
Saturated Fat14 g
Carbohydrate62 g
Sugar10 g
Dietary Fiber6 g
Protein24 g
Salt3 g
Due to the different suppliers we purchase our products from, nutritional facts per meal can vary from the website to what is received in the delivered box, depending on your region.

Utensils

Pan with Lid
Large Bowl
Baking Sheet with Baking Paper
Tall-Sided Pan

Cooking Steps

Groenten snijden
1

Verwarm de oven voor op 200 graden. Halveer de venkel, snijd in kwarten en verwijder de harde kern. Snijd in reepjes van 1 cm dik. Halveer de courgette in de lengte en snijd in halve maantjes. Snijd de rode ui in halve ringen. Pers de knoflook of snijd fijn. Snijd de limoen in 4 parten.

Tip: Leg de venkel en courgette eventueel alvast in een grote kom om ruimte te maken op de snijplank.

Risotto maken
2

Weeg de parelgerst af. Verhit 1/4 el olijfolie per persoon in een pan met deksel. Voeg de knoflook, de parelgerst en de helft van de ui toe en roerbak 1 - 2 minuten op middelhoog vuur. Blus af met het sap van 1 limoenpartje per persoon. Voeg per persoon: 225 ml warm water en 1/8 bouillonblokje toe. Breng aan de kook, verlaag het vuur en kook de parelgerst, afgedekt, in ongeveer 25 - 30 minuten droog. Voeg eventueel meer kokend water toe als de parelgerst te snel droogkookt.

Tip: Heb je witte wijn in huis? Voeg dan eventueel een scheutje toe samen met het limoensap.

Groenten roosteren
3

Meng in een grote kom de venkel, courgette en overige ui met per persoon: 1/2 el olijfolie, 1 tl rozemarijn en 1 tl tijm. Breng op smaak met peper en zout en schep goed om zodat alles bedekt is met olie en kruiden. Verdeel over een bakplaat met bakpapier en rooster 25 - 30 minuten in de oven. Schep af en toe om.

Spekjes bakken
4

Verhit een koekenpan, zonder olie, op middelhoog vuur en bak de spekblokjes in 5 - 6 minuten knapperig. Haal dan van het vuur.

Risotto afmaken
5

Roer, wanneer de parelgerst gaar is, de zure room en de helft van de geraspte pecorino door de risotto. Voeg het spek, inclusief bakvet, toe aan de risotto. Voeg 3/4 van de groenten toe en meng.

Serveren
6

Verdeel de parelgerst-risotto over de borden. Verdeel de overige groenten eroverheen. Garneer de risotto met de overige pecorino.

Tip: Wist je dat 200 gram venkel bijna 1/4 van de ADH kalium bevat? Kalium speelt een belangrijke rol in het regelen van de vochtbalans van ons lichaam en bij het doorgeven van prikkels naar ons zenuwstelsel.