Het is op en top herfst – daarom vind je in dit recept een van onze herfstfavorieten: pastinaak. Deze vergeten groente heeft een zoete, anijsachtige smaak, die in de pastinaakcrème goed tot zijn recht komt. Een ding is zeker: deze groente vergeet je niet snel meer! Laat je ons weten of het in de smaak viel?
The quantities provided above are averages only.
Always refer to the product label for the most accurate information about ingredients and allergens
200 g
Pastinaak
50 g
Kruimige aardappelen
50 milliliters
Slagroom
(Contains Milk)
½ unit
Ui
100 unit
Paarse peen
2.5 g
Verse citroentijm
(May be present Celery)
1 unit
Peer
1 g
Varkenssaucijs
1 tablespoon
Roomboter
(Contains Milk)
drizzle
Melk
(Contains Milk)
¼ tablespoon
Olijfolie
to taste
Peper en zout
Verwarm de oven voor op 200 graden. Schil de pastinaak. Schil of was de aardappel en snijd de pastinaak en de aardappel in grove stukken. Voeg de aardappel, pastinaak, slagroom en een scheutje melk toe aan een pan met deksel. Zorg dat alles net onder water staat en breng, afgedekt, aan de kook. Kook het geheel 18 – 20 minuten zachtjes. Giet daarna af, maar bewaar het kookvocht. Laat zonder deksel uitstomen.
Snijd de paarse wortel in dunne plakjes. Ris de blaadjes van de takjes citroentijm. Meng de plakjes wortel op een bakplaat met bakpapier met 1/4 el olijfolie per persoon, de helft van de citroentijm, peper en zout. Bak 20 – 25 minuten in de oven, of tot de wortel gaar is. Snijd de ui in halve ringen. Schil de peer, verwijder het klokhuis en snijd de peer in blokjes.
Verhit een steelpan met deksel op middelhoog vuur. Voeg de blokjes peer en 2 el water per persoon toe. Breng, afgedekt, aan de kook en kook de peer 8 – 10 minuten op laag vuur. Roer daarna door en plet de peer dan tot moes met een vork. Bewaar tot gebruik.
Verhit 1/2 el roomboter per persoon in een koekenpan met deksel op middelhoog vuur. Voeg de ui en varkensworst toe. Bak de varkensworst 2 – 3 minuten rondom bruin. Dek de pan af en bak 10 – 12 minuten op laag vuur. Keer regelmatig om.
Mix het pastinaak-aardappelmengsel met een staafmixer glad. Voeg 1/2 el roomboter toe en voeg beetje bij beetje het slagroomkookvochtmengsel toe, totdat er een gladde crème ontstaat. Breng de crème op smaak met peper en zout.
Serveer de pastinaakcrème met de worst, ui en perenmoes. Verdeel de paarse wortel over de borden en garneer met de rest van de citroentijm.