Dit gerecht is gebaseerd op het traditionele West-Afrikaanse gerecht jollof rice. Jollof rice is voor West-Afrika wat paella is voor Spanje. Wist je dat er zelfs een World Jollof Rice Day bestaat op 22 augustus?
The quantities provided above are averages only.
Always refer to the product label for the most accurate information about ingredients and allergens
75 g
Basmati rice
½ pack
Diced tomatoes with garlic & onion
½
Tomato paste
½ sachet(s)
African-inspired spice mix
1.5 teaspoon
Piri piri seasoning
4 piece
Beef meatballs with kofta seasoning
(May be present Egg, Mustard, Celery, Soy, Gluten)
50 g
Spinach
½ piece
Red onion
½ piece
Bell pepper
½ tablespoon
Olive oil
½ tablespoon
[Plant-based] butter
1 teaspoon
Sugar
150 milliliters
Low sodium vegetable stock
to taste
Salt and pepper
Snipper de ui en snijd de paprika in kleine blokjes. Bereid de bouillon (zie Tip).
Tip: Let jij op je zoutinname? Bereid dan 75 ml bouillon per persoon en vul aan met 75 ml kokend water per persoon.
Verhit 1/2 el olijfolie per persoon in een grote hapjespan met deksel op middelhoog vuur. Voeg de ui en paprika toe en bak 2 - 3 minuten. Voeg de suiker, Afrikaanse kruiden en piri-piri kruiden toe en bak 1 - 2 minuten mee. Voeg de tomatenpuree toe en bak 2 - 3 minuten. Voeg de tomatenblokjes toe en laat 6 - 7 minuten inkoken.
Let op: de piri-piri kruiden zijn erg pittig! Begin met ½ tl per persoon en proef voordat je meer toevoegt.
Voeg de rijst toe aan de tomatensaus en meng goed door. Voeg de bouillon toe aan de saus. Breng het geheel aan de kook en verlaag dan het vuur zodat het rustig pruttelt. Plaats het deksel op de pan en laat 15 - 20 minuten pruttelen zonder het deksel van de pan te halen (zie Tip).
Tip: Is de rijst nog te knapperig? Laat het geheel dan nog 5 minuten verder koken.
Verhit ondertussen 1/2 el roomboter per persoon in een koekenpan met deksel op middelhoog vuur en bak de gehaktballetjes in 3 - 4 minuten rondom bruin. Draai het vuur laag, dek de pan af en bak nog 8 - 10 minuten, of tot de gehaktballetjes gaar zijn.
Roer de rijst los met een lepel en breng eventueel op smaak met peper en zout. Voeg de spinazie toe aan de rijst en meng goed door.
Weetje: Spinazie bevat veel voedingsstoffen, waaronder ijzer. IJzer is essentieel voor het vervoeren van zuurstof in ons lichaam, wat bijdraagt aan een energiek gevoel.
Verdeel de rijst met spinazie over de borden. Leg de gehaktballetjes erop en serveer.