Wist je dat quinoa officieel geen graansoort is, maar behoort tot de zadenfamilie? Het is een bron van eiwitten en goede vetten en daarmee niet alleen lekker, maar ook heel voedzaam. Oorspronkelijk komen deze zaden uit Zuid-Amerika, maar tegenwoordig wordt quinoa ook in Europa verbouwd.
The quantities provided above are averages only.
Always refer to the product label for the most accurate information about ingredients and allergens
½ unit
Courgette
1 unit
Knoflookteen
85 g
Quinoa
250 g
Rode cherrytomaten
100 g
Feta
(Contains Milk)
2.5 g
Vers basilicum
(Contains Celery)
¾ tablespoon
Olijfolie
½ tablespoon
Roomboter
(Contains Milk)
¼ unit
Groentebouillonblokje
1 teaspoon
Zwarte balsamicoazijn
½ tablespoon
Extra vierge olijfolie
to taste
Peper en zout
Verwarm de oven voor op 210 graden. Kook per persoon 400 ml water. Snijd de courgette in halve plakken van 1/2 cm dik. Meng de courgette op een bakplaat met bakpapier met 1/2 el olijfolie per persoon, peper en zout. Bak 20 – 30 minuten in de oven, of tot de courgette bruin en gaar is.
Pers ondertussen de knoflook of snijd fijn. Verhit de roomboter in een pan met deksel op middelhoog vuur en fruit de knoflook 1 minuut. Voeg de quinoa toe, roer goed door en bak nog 1 minuut. Schenk het kokende water in de pan en verkruimel het bouillonblokje erboven. Breng aan de kook, zet het vuur middellaag en kook, afgedekt, in 20 – 25 minuten gaar, tot de quinoa een dikke pap vormt.
Halveer ondertussen de cherrytomaten en meng in een ovenschaal met de overige olijfolie en de zwarte balsamicoazijn. Breng op smaak met peper en zout. Zet bij de courgette in de oven en bak 15 minuten mee, of tot de tomaten gaar zijn.
Snijd ondertussen een derde deel van de feta af, verkruimel en zet apart. Snijd de blaadjes basilicum zeer fijn en meng in een kom met de extra vierge olijfolie. Breng op smaak met peper. Wentel er voorzichtig het nog hele deel van de feta doorheen en zet apart tot gebruik.
Meng het verkruimelde deel van de feta, het grootste deel van de cherrytomaten en de courgette door de quinoa. Breng op smaak met peper en zout en schep goed om.
Verdeel de quinoa over diepe borden of kommen. Leg de overige cherrytomaten en courgette erop en leg de gemarineerde feta erbovenop.