In Indonesië hoort rendang bij speciale gelegenheden zoals trouwerijen en feestdagen. (N)iets te vieren? Wat ons betreft is dit gerecht altijd een goed idee!
The quantities provided above are averages only.
Always refer to the product label for the most accurate information about ingredients and allergens
1 piece
Garlic
½ piece
Onion
½ piece
Red chili pepper
1 cm
Fresh ginger
1 piece
Fresh lemongrass
150 g
Green beans
75 g
Jasmine rice
½ sachet(s)
Dried galangal
120 g
Rendang
to taste
Salt and pepper
1.5 tablespoon
Sunflower oil
tablespoon
Sambal
75 milliliters
Low sodium vegetable stock
Bereid de bouillon. Pers de knoflook of snijd fijn. Snipper de ui. Verwijder de zaadlijsten van de rode peper en snijd fijn. Rasp de gember fijn. Verhit 1 el zonnebloemolie per persoon in een wok met deksel op middelhoog vuur. Voeg de ui, gember, rode peper, de helft van de knoflook en 1 tl laos per persoon toe en fruit 3 minuten.
Tip: Knik de stelen citroengras of geef er een harde tik op met bijvoorbeeld het heft van een mes.
Breng ruim water aan de kook in een pan met deksel voor de rijst en kneus het verse citroengras. Voeg de rijst en het gekneusde citroengras toe en kook 12 - 15 minuten. Giet indien nodig af en laat zonder deksel uitstomen.
Tip: Liever geen plakkerige rijst? Giet dan af in een zeef, spoel af en zet de zeef terug op de hete pan. Laat verder uitstomen.
Verwijder de steelaanzet van de sperziebonen en halveer ze.
Tip: Pas op: de rode peper is pittig! Houd je daar niet zo van of eten er kinderen mee? Voeg dan minder toe of serveer de rode peper apart.
Voeg de sperziebonen toe aan de smaakmakers en bak 3 minuten. Blus af met de bouillon en laat, afgedekt, 8 minuten koken. Haal dan het deksel van de pan en kook nog 2 minuten in op hoog vuur. Roer er vervolgens naar smaak sambal doorheen.
Tip: In sperziebonen zitten belangrijke mineralen zoals kalium voor het behoud van een gezonde bloeddruk en zowel ijzer als foliumzuur voor een energieker gevoel.
Verhit 1/2 el zonnebloemolie per persoon in een hapjespan op middelhoog vuur. Fruit de overige knoflook met 1/2 tl laos per persoon 2 minuten. Voeg de rendang toe. Roer goed en hak het vlees eventueel kleiner met een pollepel. Verwarm ongeveer 4 minuten.
Tip: Het zou kunnen dat de saus van de rendang er in de verpakking op sommige plekken wat wit uitziet. Dit is geen vet van het vlees, maar komt door de kokos in de saus: die stolt in de koelkast en maakt de rendang heerlijk romig!
Schep de rijst op het bord en verdeel de rendang ernaast. Schep de boontjes erbij en giet de overgebleven saus van de boontjes over de rijst.