Teriyakisaus komt van de gelijknamige Japanse kooktechniek waarbij vlees of vis een glimmend (teri) glazuurlaagje krijgt en op een hete plaat wordt gegrild (yaki).
The quantities provided above are averages only.
Always refer to the product label for the most accurate information about ingredients and allergens
1 piece
Marinated steak
(Contains Celery May be present Egg, Gluten, Milk, Mustard, Sesame, Soy)
75 g
White long grain rice
½ piece
Garlic
½ piece
Eggplant
1 piece
Carrot
25 g
Teriyaki sauce
(Contains Soy, Wheat)
½ sachet(s)
Gomashio
(Contains Sesame)
5 g
Fresh coriander
(May be present Celery)
¼ piece
Low sodium vegetable stock cube
180 milliliters
Water
½ tablespoon
Sunflower oil
½ tablespoon
[Plant-based] butter
½ tablespoon
White wine vinegar
½ tablespoon
[Plant-based] mayonnaise
to taste
Extra virgin olive oil
to taste
Salt and pepper
Haal de steak uit de koelkast en laat op kamertemperatuur komen. Pers de knoflook of snijd fijn. Verhit 1/4 el zonnebloemolie in een pan met deksel op laag vuur en fruit de knoflook 1 - 2 minuten. Roer de rijst erdoor, giet het water erbij en verkruimel het bouillonblokje erboven.
Kook de rijst, afgedekt, in 10 - 12 minuten gaar. Haal de pan van het vuur en laat 5 minuten rusten. Giet de rijst af indien nodig en breng op smaak met peper en zout. Halveer de aubergine in de lengte en snijd elke helft in vier lange parten. Verhit 1/4 el zonnebloemolie in een hapjespan op hoog vuur. Bak de aubergine 3 - 4 minuten en keer regelmatig om.
Zet het vuur middelhoog en voeg 30 ml water per persoon toe. Dek de hapjespan af en stoom de aubergine 4 - 6 minuten. Verwijder het deksel, voeg de teriyakisaus toe en bak nog 1 minuut (zie Tip). Breng op smaak met peper en zout.
Tip: Houd je van pittig en heb je sambal in huis? Voeg dit dan naar smaak aan de aubergine toe.
Verhit 1/2 el roomboter in een koekenpan op middelhoog vuur. Bak, wanneer de pan goed heet is, de steak 1 - 3 minuten per kant. Haal de steak uit de pan, breng op smaak met peper en zout en laat rusten onder aluminiumfolie. Giet ondertussen het bakvet uit de koekenpan bij de aubergine en roer door.
Rasp ondertussen de wortel en hak de koriander fijn. Meng in een kom de wortel met de mayonaise, de wittewijnazijn en de helft van de koriander. Besprenkel met extra vierge olijfolie naar smaak en breng op smaak met peper en zout.
Snijd de steak, tegen de draad in, in plakken. Verdeel de rijst over de kommen en schep de aubergine en wortelsalade erover. Leg de steak erbovenop. Garneer met de gomasio en de overige koriander.
Weetje: Aubergine is een veelzijdige groente. Wist je dat het vol zit met ijzer en vitamine C?