Miso is een Japanse smaakmaker met een typische umamismaak. Umami betekent in het Japans hartig of heerlijkheid en is 1 van de 5 basissmaken.
The quantities provided above are averages only.
Always refer to the product label for the most accurate information about ingredients and allergens
75 g
Risotto rice
½ piece
Onion
½ piece
Garlic
15 g
White miso paste
(Contains Soy, Wheat)
25 g
Cream cheese
(Contains Milk)
90 g
Pre-cut mushroom mix
100 g
Am choi
⅓ sachet(s)
Gomashio
(Contains Sesame)
¼ piece
Red chili pepper
½ sachet(s)
Korean-style spice mix
(Contains Wheat, Sesame, Soy)
1.5 tablespoon
[Plant-based] butter
100 milliliters
Low sodium mushroom or vegetable stock
to taste
Salt and pepper
Bereid 100 ml bouillon per persoon en vul aan met 200 ml water per persoon (zie Tip). Pers de knoflook of snijd fijn. Snipper de ui. Verwijder de zaadlijsten van de rode peper (let op: pittig! Gebruik naar smaak) en snijd fijn. Halveer eventueel grote paddenstoelen. Verwijder de steelaanzet van de amchoi en snijd zowel de stelen als het blad van de amchoi klein. Houd de stelen apart van de groene bladeren.
Tip: Heb je geen paddenstoelenbouillon in huis? Dan kun je ook groentebouillon gebruiken.
Verhit 1/2 el roomboter per persoon in een pan met deksel op middelhoog vuur en fruit de knoflook en ui 1 minuut. Voeg de risottorijst toe en bak al roerend 1 minuut. Voeg 1/3 van de bouillon met water toe en laat de rijstkorrels de bouillon langzaam opnemen. Roer regelmatig door. Voeg, zodra het vocht door de risottokorrels is opgenomen, weer 1/3 van de bouillon met water toe en herhaal dit met de overige bouillon. De risotto is gaar zodra de korrel zacht is vanbuiten en nog een lichte bite heeft vanbinnen. Dit duurt ongeveer 25 - 30 minuten. Voeg eventueel extra water toe om de rijst nog verder te garen.
Verhit 1/2 el roomboter per persoon in een koekenpan op middelhoog vuur en bak de paddenstoelen 5 - 6 minuten. Voeg na 3 minuten de rode peper toe en bak mee. Haal de pan van het vuur, voeg de miso (let op: zout! Voeg geleidelijk toe en proef goed tussendoor) toe en meng goed door. Haal de paddenstoelen met rode peper en miso uit de pan en bewaar apart tot serveren.
Verhit 1/2 el roomboter per persoon in dezelfde koekenpan op middelhoog vuur en bak de stelen van de amchoi 1 - 2 minuten. Voeg de bladeren van de amchoi toe en bak nog 1 minuut.
Haal de pan met risotto van het vuur. Voeg de gebakken amchoi, roomkaas en Koreaanse kruiden toe en meng goed. Breng op smaak met peper.
Serveer de risotto in diepe borden. Leg de paddenstoelen in miso bovenop de risotto. Garneer met de gomasio.
Weetje: Wist je dat paddenstoelen een bron zijn van vitamine B2? Dit houdt je energie op peil en voorkomt ontstekingen. Vooral voor vegetariërs en veganisten is het belangrijk om erop te letten dat je genoeg van deze vitamine binnenkrijgt.