Venkel over? Deze groente kun je ook rauw eten - rasp fijn en meng met bijvoorbeeld verse dille, walnoot en kruidenazijn tot een salade.
The quantities provided above are averages only.
Always refer to the product label for the most accurate information about ingredients and allergens
250 g
Baby potatoes
1 piece
Garlic
½ piece
Shallot
½ piece
Fennel
⅓ piece
Carrot
½ piece
Leek
100 milliliters
Heavy cream
2.5 g
Fresh oregano
¼ piece
Lemon
130 g
Fish medley: salmon, cod & pollock
(Contains Fish)
15 g
Grated mature cheese
(Contains Milk)
100 milliliters
White wine
(Contains Sulphites)
½ tablespoon
Olive oil
1 tablespoon
[Plant-based] butter
¾ piece
Low sodium fish stock cube
1 teaspoon
Mustard
to taste
Salt and pepper
Verwarm de oven voor op 200 graden. Was de krieltjes grondig en halveer ze. Snijd eventuele grote krieltjes in kwarten. Meng de krieltjes in een kom met 1/2 el olijfolie per persoon, peper en zout. Verdeel de krieltjes over een bakplaat met bakpapier en bak 30 - 35 minuten in de oven. Schep halverwege om.
Pers de knoflook of snijd fijn. Snipper de sjalot. Halveer de venkel, snijd in kwarten en verwijder de harde kern. Snijd de venkel in kleine blokjes. Snijd het eventuele venkelloof fijn en houd apart. Schil de wortel met een dunschiller en snijd de wortel in kleine blokjes. Snijd de prei in de lengte in vieren en snijd fijn.
Verhit de roomboter in een soeppan op middelmatig vuur. Bak de sjalot en de knoflook 2 - 3 minuten. Voeg de venkel, prei en wortel toe en roerbak 6 - 8 minuten. Breng flink op smaak met peper en zout.
Blus de groenten af met de witte wijn. Breng aan de kook en laat ongeveer 4 minuten kort koken, of tot de alcohol verdampt is (zie Tip). Blus de groenten af met per persoon: 100 ml water, 100 ml slagroom en 1 tl mosterd. Verkruimel het bouillonblokje erboven en laat 10 minuten zachtjes koken. Kook eventueel iets langer in als je de stoof nog te dun vindt.
Tip: Eet je dit gerecht met kinderen? Vervang dan de witte wijn door dezelfde hoeveelheid visbouillon.
Ris ondertussen de blaadjes van de oreganotakjes en snijd fijn. Snijd de citroen in partjes. Voeg vlak voor serveren de vismelange toe aan de pan en breng eventueel nog verder op smaak met peper en zout (zie Tip).
Tip: Let op: de visblokjes zijn klein en daardoor heel snel gaar. Voeg de vismelange pas op het laatste moment toe, zodat de vis niet uit elkaar valt.
Verdeel de visstoof over kommen. Schep de krieltjes erop of serveer apart. Garneer met de oregano, de geraspte belegen kaas en het eventuele venkelloof. Serveer met de citroenpartjes.
Weetje: Wist je dat veel mensen te weinig vitamine D binnenkrijgen? Het versterkt je immuunsysteem en is nodig voor de opname van calcium. Je vindt deze vitamine vooral in vette vis, zoals zalm, makreel, haring en sardines.