Saté van half-om-half gehaktballen met kokosrijst
Saté van half-om-half gehaktballen met kokosrijst

Saté van half-om-half gehaktballen met kokosrijst

met zelfgemaakte seroendeng

Seroendeng is een typisch Indonesisch strooisel van kokos, pinda's en kruiden. In dit recept maak je het zelf en hierdoor vult je keuken zich met heerlijke aroma's!

Allergens:
Peanuts
Milk

The quantities provided above are averages only.

Always refer to the product label for the most accurate information about ingredients and allergens

Total Time30 minutes
Cooking Time25 minutes
DifficultyMedium

Ingredients

Serving amount

75 milliliters

Coconut milk

75 g

Jasmine rice

½ piece

[Persian] cucumber

1 piece

Skewers

10 g

Salted peanuts

(Contains Peanuts May be present Tree nuts, Sesame)

10 g

Desiccated coconut

(May be present Tree nuts, Sesame, Peanuts)

0.16 sachet(s)

Garam Masala

5 g

Fresh coriander & mint

½ piece

Garlic

25 g

Organic full-fat yogurt

(Contains Milk)

4 piece

Beef-pork meatballs with Thai seasoning

(May be present Celery, Egg, Gluten, Mustard, Soy)

¼ piece

Lemon

½ piece

Carrot

Not included in your delivery

½ tablespoon

Sunflower oil

¼ piece

Low sodium vegetable stock cube

½ teaspoon

Sugar

175 milliliters

Water

1 tablespoon

White wine vinegar

¼ tablespoon

[Plant-based] butter

to taste

Salt and pepper

Nutrition Values

Energy (kJ)3785 kJ
Calories905 kcal
Fat52.7 g
Saturated Fat27.6 g
Carbohydrate75.1 g
Sugar11.2 g
Dietary Fiber9.5 g
Protein29.8 g
Salt1.7 g
Due to the different suppliers we purchase our products from, nutritional facts per meal can vary from the website to what is received in the delivered box, depending on your region.

Utensils

Bowl
Peeler or Cheese Slicer
Pan with Lid
Fryingpan with lid
Tall-Sided Pan

Cooking Steps

Zoetzuur maken
1

Schaaf met een dunschiller of kaasschaaf dunne linten van de komkommer en wortel. Pers de knoflook of snijd fijn. Pers de helft van de citroen uit en snijd de overige citroen in partjes. Meng in een kom per persoon: 1 el wittewijnazijn, 1/2 tl citroensap en 1/2 tl suiker. Roer tot de suiker is opgelost. Voeg de komkommer en wortel toe aan de kom en laat het zoetzuur intrekken. Schep af en toe om.

Kokosrijst maken
2

Verhit 1/4 el roomboter per persoon in een pan met deksel op middelhoog vuur. Voeg de knoflook toe en fruit 1 - 2 minuten. Voeg de kokosmelk met per persoon: 175 ml water en 1/4 bouillonblokje toe (zie Tip). Breng aan de kook. Voeg de rijst toe en kook, afgedekt, 12 - 15 minuten. Giet indien nodig af en laat zonder deksel uitstomen. 

Spiesen bakken
3

Rijg de gehaktballen aan de spiesen, als een saté. Verhit 1/2 el zonnebloemolie per persoon in een koekenpan met deksel op middelhoog vuur. Bak de spiesen in 3 - 4 minuten rondom bruin. Verlaag het vuur, dek af en bak nog 5 - 6 minuten verder, of tot het gehakt gaar is.

Seroendeng maken
4

Verhit een koekenpan zonder olie op middelhoog vuur. Voeg de pinda's, de kokosrasp en 1/4 tl garam masala (let op: pittig! Gebruik naar smaak) per persoon toe en bak 5 - 6 minuten, of tot de kokosrasp goudbruin is. Haal uit de pan en bewaar apart.

Yoghurtsaus maken
5

Snijd ondertussen de koriander fijn en bewaar apart. Ris de muntblaadjes van de takjes en snijd de muntblaadjes fijn. Meng in een kom de munt met de yoghurt en 1 tl citroensap per persoon. Breng op smaak met peper en zout.

Serveren
6

Serveer de spiesen met de kokosrijst en de zoetzure groenten. Garneer met de zelfgemaakte seroendeng, de koriander, de frisse yoghurt en de overige citroenpartjes.

Weetje: Komkommers bestaan voor een groot deel uit water, maar bevatten ook vitaminen en mineralen. Ze hydrateren, bevatten weinig calorieën en zorgen tegelijkertijd voor essentiële voedingsstoffen. Win-win-win dus!