Seroendeng is een typisch Indonesisch strooisel van kokos, pinda's en kruiden. In dit recept maak je het zelf en hierdoor vult je keuken zich met heerlijke aroma's!
The quantities provided above are averages only.
Always refer to the product label for the most accurate information about ingredients and allergens
75 milliliters
Coconut milk
75 g
Jasmine rice
½ piece
[Persian] cucumber
1 piece
Skewers
10 g
Salted peanuts
(Contains Peanuts May be present Tree nuts, Sesame)
10 g
Desiccated coconut
(May be present Tree nuts, Sesame, Peanuts)
0.16 sachet(s)
Garam Masala
5 g
Fresh coriander & mint
½ piece
Garlic
25 g
Organic full-fat yogurt
(Contains Milk)
4 piece
Beef-pork meatballs with Thai seasoning
(May be present Celery, Egg, Gluten, Mustard, Soy)
¼ piece
Lemon
⅓ piece
Yellow carrot
½ tablespoon
Sunflower oil
¼ piece
Low sodium vegetable stock cube
½ teaspoon
Sugar
175 milliliters
Water
1 tablespoon
White wine vinegar
¼ tablespoon
[Plant-based] butter
Schaaf met een dunschiller of kaasschaaf de komkommer en wortel in de lengte in linten. Pers de knoflook of snijd fijn. Pers het sap uit de helft van de citroen en snijd de overige citroen in partjes. Meng in een kom per persoon: 1 el wittewijnazijn, 1/2 tl citroensap en 1/2 tl suiker. Roer tot de suiker is opgelost. Voeg de linten toe aan de kom en laat het zoetzuur intrekken. Schep af en toe om.
Weetje: Komkommers bestaan voor een groot deel uit water, maar bevatten ook vitaminen en mineralen. Ze hydrateren, bevatten weinig calorieën en zorgen tegelijkertijd voor essentiële voedingsstoffen. Win-win-win dus!
Verhit 1/4 el roomboter per persoon in een pan met deksel op middelhoog vuur. Voeg de knoflook toe en fruit 1 - 2 minuten. Voeg de kokosmelk toe met per persoon: 175 ml water en 1/4 bouillonblokje . Breng aan de kook. Voeg de rijst toe en kook, afgedekt, 12 - 15 minuten. Giet indien nodig af en laat zonder deksel uitstomen.
Rijg 4 gehaktballen aan elke spies, als een saté. Verhit 1/2 el zonnebloemolie per persoon in een koekenpan met deksel op middelhoog vuur. Bak de spiezen in 3 – 4 minuten rondom bruin. Verlaag het vuur, dek af en bak nog 5 – 6 minuten verder, of tot de het gehakt gaar is.
Verhit een koekenpan zonder bakvet op middelhoog vuur. Voeg de pinda's, de kokosrasp en 1/4 tl garam masala (let op: pittig! Gebruik naar smaak) per persoon toe en bak 5 – 6 minuten, of tot de kokosrasp goudbruin is. Haal uit de pan en bewaar apart.
Snijd ondertussen de koriander fijn en houd apart. Ris de muntblaadjes van de takjes en snijd fijn. Meng in een kom de munt met de yoghurt en per persoon: 1 tl citroensap, peper en zout.
Serveer de spiezen met de kokosrijst en de zoetzure linten. Garneer met de seroendeng, koriander, frisse yoghurt en de overige citroenpartjes.