De naam basilicum is terug te leiden naar het Oudgriekse woord ‘basileus’, wat koning betekent. Basilicum wordt ook wel koningskruid genoemd. Basilicum heeft een krachtige smaak en past goed bij de zoete smaak van de tomaten. Dit is dan ook een klassieke combinatie! De Italiaanse rucola zorgt voor een pittige smaak.
The quantities provided above are averages only.
Always refer to the product label for the most accurate information about ingredients and allergens
150 g
Mini-romatomaten
7.5 g
Pijnboompitten
(May be present Tree nuts, Peanuts, Sesame)
90 g
Spaghetti
(Contains Gluten May be present Soy, Lupin, Mustard, Egg)
½ unit
Sjalot
1 unit
Knoflookteen
20 g
Rucola
(May be present Celery)
3 leaves
Vers basilicum
(Contains Celery)
25 g
Geraspte grana padano
(Contains Egg, Milk)
1 teaspoon
Gedroogde oregano
1 tablespoon
Zwarte balsamicoazijn
1 tablespoon
Olijfolie
1 tablespoon
Extra vierge olijfolie
to taste
Peper en zout
Verwarm de oven voor op 200 graden. Kook 500 ml water per persoon in een pan met deksel voor de spaghetti.
Leg de romatomaten, aan de tros, in een ovenschaal met bakpapier en besprenkel met de zwarte balsamicoazijn en de helft van de olijfolie. Bestrooi met peper en zout en bak de romatrostomaten 15 minuten in de oven.
Verhit een wok of hapjespan op hoog vuur en rooster de pijnboompitten, zonder olie, goudbruin. Haal uit de pan en bewaar apart.
Kook de spaghetti in de pan met deksel, afgedekt, 9 minuten en giet daarna af.
Snipper ondertussen de sjalot en snijd of pers de knoflook fijn. Scheur de rucola en basilicum klein.
Verhit, als de spaghetti bijna gaar is, de overige olijfolie in de wok of hapjespan en fruit de sjalot en knoflook 3 minuten op middelmatig vuur. Voeg de oregano toe en bak 30 seconden mee. Voeg de spaghetti, de helft van de grana padano en het grootste deel van de rucola toe. Verhit 1 minuut op hoog vuur en breng op smaak met peper en zout.
Haal de pan van het vuur en voeg de extra vierge olijfolie en het grootste deel van de basilicum toe aan de spaghetti.
Verdeel het gerecht over de borden. Garneer met de pijnboompitten en overige rucola, basilicum en grana padano. Bestrooi met peper en serveer met de romatrostomaten.
Tip! Je kunt de rucola ook 1 minuut met de spaghetti meebakken in de wok of hapjespan. Houd er wel rekening mee dat de rucola hierdoor net wat bitterder kan worden.