Een van de vele theorieën over hoe spaghetti carbonara aan zijn naam is gekomen, is dat de grote hoeveelheid zwarte peper die erover wordt gemalen deed denken aan kolengruis - carbone betekent kolen. Een andere is dat het simpelweg de pasta van de kolenmijnwerkers was. Het geheim van een goede carbonara: eenvoud. Het gerecht bestaat naast pasta uit maar drie ingrediënten: eieren, spek en kaas.
The quantities provided above are averages only.
Always refer to the product label for the most accurate information about ingredients and allergens
90 g
Spaghetti
(Contains Gluten May be present Soy, Lupin, Mustard, Egg)
1 unit
Ei
(Contains Egg)
25 g
Geraspte parmigiano reggiano
(Contains Milk)
½ unit
Knoflookteen
2.5 g
Verse bladpeterselie
(May be present Celery)
50 g
Mini-romatomaten
¼ unit
Sjalot
25 g
Spekblokjes
120 g
Varkensfilet
30 g
Olijf-kappertjesmix
1 head
Mini-romaine sla
½ unit
Rode paprika
½ tablespoon
Olijfolie
¼ tablespoon
Extra vierge olijfolie
1 teaspoon
Zwarte balsamicoazijn
1 teaspoon
Honing
to taste
Peper en zout
Kook ruim water in een pan met deksel en kook de spaghetti in 12 - 14 minuten beetgaar. Giet af en laat zonder deksel uitstomen.
Breek intussen de eieren in een kom. Rasp de helft van de parmigiano reggiano en voeg toe aan de kom. Meng goed tot de eieren losgeklopt zijn, meng met 1 el water per persoon en breng op smaak met peper en zout. Pers de knoflook en snijd fijn. Hak de bladpeterselie grof. Snijd de mini-romaine in reepjes. Snijd de rode paprika in blokjes en de mini-romatomaten in kwarten. Snijd de sjalot in dunne ringen.
Verhit een grote koekenpan, zonder bakvet, op hoog vuur en bak de spekblokjes 5 - 6 minuten. Breng ondertussen de varkensfilet op smaak met peper en zout. Verhit de olijfolie in een andere koekenpan en bak de varkensfilet 2 - 3 minuten aan beide kanten gaar. Laat daarna rusten onder aluminiumfolie.
Meng de extra vierge olijfolie met de zwarte balsamicoazijn, de honing, de sjalot en peper en zout naar smaak in een saladekom.
Voeg de spaghetti en de knoflook toe aan de koekenpan met spekjes en roer goed door. Neem de koekenpan van de warmtebron en voeg het eimengsel toe aan de koekenpan. Roer goed tot het eimengsel gestold is. Roer daarna de bladpeterselie door de spaghetti.
Meng de mini-romaine, de rode paprika, de mini-romatomaten, de olijven en de kappertjes door de dressing. Serveer de pasta carbonara in diepe borden en leg daar de varkensfilet gesneden op. Rasp de overige parmigiano reggiano erover. Serveer met de salade.