In dit gerecht gebruik je de mini-variant van de romatomaat, die vanwege zijn ovale vorm ook wel pruimtomaat genoemd wordt. Deze tomaatjes hebben een vlezige structuur met een volle smaak, die je versterkt door ze te roosteren in de oven. De serranoham vormt een goede tegenhanger voor de zoete tomaatjes. Deze gezouten ham werd oorspronkelijk in de Spaanse bergen gedroogd. De lage temperaturen van de berg maken het het drogen en het rijpen van deze ham makkelijk.
The quantities provided above are averages only.
Always refer to the product label for the most accurate information about ingredients and allergens
100 g
Mini-romatomaten
90 g
Volkoren spaghetti
(Contains Gluten)
1 unit
Sjalot
¼ unit
Courgette
2 g
Verse oregano
40 g
Serranoham
(Contains Egg, Milk, Lupine, Mustard, Sesame, Soy)
25 g
Oude kaasvlokken
(Contains Milk)
1 teaspoon
Zwarte balsamicoazijn
1 tablespoon
Olijfolie
1 tablespoon
Extra vierge olijfolie
to taste
Peper en zout
Verwarm de oven voor op 200 graden. Kook 500 ml water per persoon voor de spaghetti in een pan met deksel. Leg de mini-romatomaten in een ovenschaal met bakpapier en besprenkel met de zwarte balsamicoazijn en de helft van de olijfolie. Bestrooi met peper en zout en bak 15 minuten in de oven.
Kook ondertussen de spaghetti, afgedekt, 9 - 10 minuten in de pan met deksel en giet daarna af.
Snipper ondertussen de sjalot. Schaaf de courgette met een dunschiller of kaasschaaf in dunne, lange linten. Ris de blaadjes van de takjes oregano en snijd de blaadjes fijn.
Verhit de overige olijfolie in een wok of hapjespan en fruit de sjalot 3 - 4 minuten op middelhoog vuur. Voeg de courgette en oregano toe en bak nog 6 minuten. Snijd of scheur ondertussen de serranoham in repen.
Voeg de spaghetti en de helft van de oude kaas toe aan de pan met courgette en meng goed. Verhit 1 minuut op hoog vuur en breng op smaak met peper en zout. Haal de pan van het vuur en voeg de helft van de extra vierge olijfolie en het grootste deel van de serranoham toe.
Verdeel het gerecht over de borden. Garneer met de overige serranoham en de overige oude kaas. Besprenkel met de overige extra vierge olijfolie en serveer met de mini-romatomaten uit de oven.