In dit recept gebruik je de magnetron om nog sneller te kunnen koken! Hiervoor heb je een magnetronbestendige kom of bak nodig. De meeste glazen en aardewerken schalen kunnen gewoon in de magnetron. Controleer wel even of deze echt magnetronbestendig zijn. Dit zie je onderop je servies aan het 'microwave-safe'-icoon. Let op: gebruik nooit aluminum(folie) of metaal in de magnetron.
The quantities provided above are averages only.
Always refer to the product label for the most accurate information about ingredients and allergens
1 piece
Steak
200 g
Potatoes
½ piece
Garlic
125 g
Chestnut mushrooms
75 milliliters
Heavy cream
(Contains Melk (inclusief lactose))
½ piece
[Persian] cucumber
30 g
Mesclun
5 g
Fresh curly parsley
(May be present Selderij)
1.5 teaspoon
Mustard
1.75 tablespoon
[Plant-based] butter
½ teaspoon
Flour
1 tablespoon
White wine vinegar
1 tablespoon
Extra virgin olive oil
¼ piece
Low sodium beef stock cube
½
[Plant-based] milk
to taste
Salt and pepper
Haal de steak en de roomboter uit de koelkast om op kamertemperatuur te laten komen (zie Tip). Was of schil de aardappelen en snijd in grove stukken. Voeg de aardappelen toe aan een magnetronbestendige kom. Voeg per persoon: 1/4 el boter en 1 el water toe. Dek de kom af met vershoudfolie en prik er een paar gaatjes in.
Tip: Voor het beste resultaat haal je de steak al een halfuur tot een uur voordat je begint met koken uit de koelkast. Verwijder de verpakking en dep het vlees droog met keukenpapier.
Verwarm de aardappelen 4 - 5 minuten in de magnetron op de hoogste stand, of tot de aardappelen zacht zijn (zie Tip). Laat afgedekt staan. Meng in een saladekom per persoon: 1/2 tl mosterd, 1 el wittewijnazijn en 1 el extra vierge olijfolie. Breng op smaak met peper en zout.
Tip: Geen magnetron? Je kunt de aardappelen ook koken. Breng ruim water aan de kook in een pan en kook de aardappelen in 12 - 15 minuten gaar. Giet daarna af en laat uitstomen.
Verhit ondertussen 1 el roomboter per persoon in een koekenpan op hoog vuur. Leg, zodra de roomboter goed heet is, de steak in de koekenpan. Bak 1 - 3 minuten per kant (zie Tip). Haal uit de pan, breng op smaak met peper en laat rusten onder aluminiumfolie. Pers ondertussen de knoflook of snijd fijn. Snijd de champignons in plakjes.
Tip: Bak de steak eventueel langer of korter, afhankelijk van hoe je je steak het liefst eet.
Bak de champignons en de overige knoflook 4 - 6 minuten in de koekenpan van de steak op middelhoog vuur. Voeg per persoon: 75 ml slagroom, 1/2 el wittewijnazijn en 1/4 runderbouillonblokje toe. Voeg 1/2 tl bloem per persoon toe, roer goed en kook de saus in op laag vuur. Snijd ondertussen de peterselie fijn. Halveer de komkommer in de lengte en vervolgens in halve maantjes.
Haal het folie voorzichtig van de aardappelen (pas op voor stoom!). Stamp de aardappelen met een aardappelstamper tot een grove puree. Voeg een scheutje melk en per persoon: 1/2 el roomboter en 1 tl mosterd toe en stamp goed door. Meng de peterselie door de puree en breng op smaak met peper en zout. Voeg de komkommer en sla toe aan de saladekom en meng met de dressing.
Verdeel de aardappelpuree over de borden. Snijd de steak, tegen de draad in, in dunne plakken en leg naast de puree. Schenk de champignonsaus over het vlees. Serveer met de salade.