Tempeh is afkomstig uit Indonesië en wordt gemaakt door sojabonen te fermenteren. Deze tempeh zit vol eiwitten en ijzer en is dus zeer geschikt als vleesvervanger.
The quantities provided above are averages only.
Always refer to the product label for the most accurate information about ingredients and allergens
80 g
Diced tempeh
(Contains Soy, Wheat)
250 g
Potatoes
1 piece
Garlic
1 piece
Onion
100 g
Green beans
½ sachet(s)
Surinamese-style spices
15 milliliters
Ketjap manis
(Contains Soy, Wheat)
1 piece
Bell pepper
½ tablespoon
[Plant-based] mayonnaise
1.5 teaspoon
Sambal
¾ tablespoon
Sunflower oil
to taste
Salt and pepper
Snijd de ui in halve ringen. Pers de knoflook of snijd fijn. Snijd de paprika in smalle repen.
Was of schil de aardappelen en snijd in partjes. Verhit 1/4 el zonnebloemolie per persoon in een hapjespan met deksel op middelhoog vuur en bak de aardappelpartjes, afgedekt, 30 - 35 minuten. Haal na 20 minuten het deksel van de pan, voeg 1 1/2 tl Surinaamse kruidenmix per persoon toe en breng op smaak met peper en zout. Schep regelmatig om. Voeg eventueel meer zonnebloemolie toe wanneer nodig.
Verwijder de steelaanzet van de sperziebonen en halveer ze. Breng een bodempje water met een snuf zout aan de kook in een pan met deksel. Kook de sperziebonen, afgedekt, in 4 - 6 minuten beetgaar. Giet vervolgens af en spoel onder koud water zodat ze niet verder garen.
Verhit 1/2 el zonnebloemolie per persoon in een wok of hapjespan met deksel op middelhoog vuur. Bak, wanneer de olie goed heet is, de tempehblokjes 4 - 5 minuten. Schep uit de pan en bewaar apart.
Bak vervolgens in dezelfde pan de knoflook, ui, sperziebonen en paprika 8 - 10 minuten. Bak de laatste 2 minuten de tempeh mee. Blus af met de ketjap en 1 tl sambal per persoon. Meng in een kom per persoon: 1/2 tl sambal en 1/2 el mayonaise.
Verdeel de aardappelpartjes over de borden. Schep de groenten en tempeh ernaast. Serveer met de pittige mayonaise.
Weetje: Wist je dat tempeh rijk is aan calcium en ijzer? Het bevat per 100 gram evenveel calcium als 1 glas melk en evenveel ijzer als 100 gram biefstuk!