Tartiflette komt uit de Savoie. Wat betekent tartifle in het dialect van deze Franse Alpenregio denk jij? Het juiste antwoord vind je op de receptkaart!
The quantities provided above are averages only.
Always refer to the product label for the most accurate information about ingredients and allergens
200 g
Potatoes
1.5 piece
Shallot
1 piece
Garlic
25 g
Bacon lardons
40 g
Camembert
50 g
Creamy French brie
1 pinch
Nutmeg
25 g
Organic crème fraîche
1 piece
Romano pepper
30 g
Lamb's lettuce
1.5 tablespoon
White wine vinegar
1 teaspoon
Mustard
1 tablespoon
Extra virgin olive oil
to taste
Salt and pepper
1 tablespoon
[Plant-based] butter
Verwarm de oven voor op 200 graden. Breng ruim water met een snuf zout aan de kook in een pan met deksel voor de aardappelen. Schil de aardappelen en halveer in de lengte. Snijd 2/3 van de sjalot in halve ringen en pers de knoflook of snijd fijn. Kook de aardappelen, afgedekt, 10 - 12 minuten. Giet af en laat zonder deksel uitstomen.
Tip: Wist je dat aardappelen supergezond zijn? Ze bevatten bijvoorbeeld veel vitaminen, zoals vitamine B6 en B11 voor je energieniveau en vitamine C voor een sterke weerstand.
Verhit 1 el roomboter per persoon in een hapjespan op middelhoog vuur. Bak de spekblokjes in 4 - 6 minuten krokant. Verlaag het vuur, voeg de gesneden sjalot toe en bak 4 - 5 minuten. Bak de knoflook 1 minuut mee. Blus af met 1 el wittewijnazijn per persoon. Snijd de gekookte aardappelen in schijfjes van 1/2 cm dik. Snijd de camembert en de brie in plakjes. Rasp één mespuntje nootmuskaat per persoon.
Tip: Zijn de aardappelen te heet? Gebruik dan een vork om ze tijdens het snijden op hun plaats te houden.
Voeg de crème fraîche toe aan de hapjespan met spekblokjes, meng goed en roer de aardappelschijfjes er vervolgens voorzichtig door. Breng op smaak met peper, zout en de nootmuskaat.
Voeg het aardappel-spekmengsel toe aan een ovenschaal en dek af met de plakjes brie en camembert. Bak 15 - 20 minuten in de oven. Snijd ondertussen de rode puntpaprika in dunne reepjes.
Snipper de overige sjalot zeer fijn. Meng in een kleine kom per persoon: 1 tl mosterd, 1 el extra vierge olijfolie en 1/2 el wittewijnazijn met de overige sjalot tot een vinaigrette. Breng op smaak met peper en zout. Meng de paprikareepjes in een saladekom met de veldsla.
Verdeel de tartiflette over de borden. Serveer met de salade en voeg de vinaigrette naar smaak toe.