Varkensfilet met cranberrysaus en aardappelgratin
Varkensfilet met cranberrysaus en aardappelgratin

Varkensfilet met cranberrysaus en aardappelgratin

met bospeen in sinaasappel-botersaus en appel-spruitensalade

Deze varkensfilet draagt het keurmerk Duurzaam Varkensvlees - dat staat voor een lokaal, verantwoord en vooral lekker stukje vlees.

Allergens:
Milk

The quantities provided above are averages only.

Always refer to the product label for the most accurate information about ingredients and allergens

Total Time55 minutes
Cooking Time55 minutes
DifficultyHard

Ingredients

Serving amount

½ piece

Red onion

20 g

Bacon lardons

250 g

Potatoes

50 milliliters

Heavy cream

(Contains Milk)

25 g

Grated aged Gouda

⅓ bunch

Bunched carrots

½ piece

Easy peel orange

10 g

Shaved almonds

½ piece

Pork loin

40 g

Cranberry chutney

½ piece

Apple

50 g

Brussels sprouts

5 g

Fresh chives

40 g

Mixed leaves of lamb's lettuce, arugula & baby spinach

20 g

Dried cranberries & mixed seeds

Not included in your delivery

½ tablespoon

Balsamic vinegar

1 teaspoon

White balsamic vinegar

1 tablespoon

[Plant-based] butter

½ tablespoon

Extra virgin olive oil

to taste

Salt and pepper

teaspoon

Honey [or plant-based alternative]

Nutrition Values

Calories1296 kcal
Energy (kJ)5424 kJ
Fat66 g
Saturated Fat28 g
Carbohydrate104 g
Sugar46 g
Dietary Fiber10.6 g
Protein60 g
Salt2 g
Due to the different suppliers we purchase our products from, nutritional facts per meal can vary from the website to what is received in the delivered box, depending on your region.

Utensils

Oven Dish
Tall-Sided Pan
Grater
Peeler
Casserole with Lid
Salad Bowl

Cooking Steps

Gratin maken
1

Verwarm de oven voor op 200 graden. Snipper de ui. Verhit een koekenpan op middelhoog vuur en bak de spekblokjes en de helft van de ui 5 - 6 minuten. Voeg eventueel wat olie toe als de ui aanbakt. Was ondertussen de aardappel en snijd in dunne plakken. Zet de aardappelschijfjes rechtop in een ovenschaal. Verdeel de spekblokjes en ui erover - bewaar de koekenpan. Giet de slagroom over de schaal, garneer met de kaas en bak 25 - 35 minuten in de oven.

Voorbereiden
2

Snijd het loof van de bospeen (maar laat een stukje groen zitten) en schil ze met een dunschiller. Rasp de schil van de sinaasappel met een fijne rasp en pers de sinaasappel. Verhit een hapjespan met deksel op middelmatig vuur en rooster het amandelschaafsel tot het goudbruin is. Haal uit de pan en bewaar apart.

Peen koken
3

Zet de hapjespan met deksel terug op het vuur en smelt de helft van de boter in de pan. Leg de bospeen plat op de bodem, voeg het sinaasappelsap en de rasp toe, dek af en breng aan de kook. Laat, afgedekt 15 - 20 minuten zachtjes koken. Voeg een scheutje water toe als de saus te snel inkookt. Haal het deksel van de pan, breng op smaak met peper en laat eventueel nog verder inkoken zonder deksel.

Varkensfilet bakken
4

Smelt de overige boter in de koekenpan van de spek en ui op middelhoog vuur en bak de varkensfilet rondom bruin. Leg de varkensfilet in een ovenschaal en bak 8 - 12 minuten in de oven, of totdat hij rosé is vanbinnen. Verwarm ondertussen op laag vuur het achtergebleven bakvet van de varkensfilet en voeg de cranberrychutney, de zwarte balsamicoazijn en de honing naar smaak toe. Houd de saus op laag vuur warm tot serveren.

Salade maken
5

Halveer de appel en verwijder het klokhuis. Rasp de spruitjes en de appel met een grove rasp. Snijd de bieslook fijn. Meng in een saladekom de witte balsamicoazijn, extra vierge olijfolie en peper en zout naar smaak tot een dressing. Voeg de salademix, de geraspte spruiten en appel, de overige rode ui, de cranberry-pittenmix en de helft van de bieslook toe en meng goed.

Tip: Pak het spruitje bij de steelaanzet beet. Zo kun je het hele eetbare deel raspen. Vind je het lastig om de spruitjes te raspen? Snijd ze dan zeer fijn.

Serveren
6

Snijd de varkensfilet in plakken en verdeel de cranberrysaus erover. Leg de bospeen ernaast, schenk de overgebleven saus erbij en garneer met het amandelschaafsel. Serveer met de salade en de aardappelgratin. Garneer de gratin met de overige bieslook.