Met dit gerecht waan je je vanavond in een restaurant. De varkenshaas met zoete honingsinaasappelsaus en de sterke smaak van de groene asperges vormen samen een gouden combinatie. Varkenshaas is het meest malse stuk vlees van het varken. In tegenstelling tot andere stukjes varkensvlees kun je varkenshaas ook rosé eten.
The quantities provided above are averages only.
Always refer to the product label for the most accurate information about ingredients and allergens
1 unit
Gele biet
300 g
Kruimige aardappelen
½ unit
Handsinaasappel
140 g
Varkenshaas
½ jar
Honing
125 g
Groene asperges
2.5 g
Verse bladpeterselie
(May be present Celery)
2 tablespoon
Roomboter
(Contains Milk)
drizzle
Melk
(Contains Milk)
2 teaspoon
Mosterd
1 teaspoon
Witte balsamicoazijn
to taste
Peper en zout
Verwarm de oven voor op 200 graden. Breng ruim water aan de kook in een pan met deksel voor de aardappels en de gele biet. Schil de gele biet en snijd in kleine blokjes van 1/2 cm . Schil de aardappelen of was ze grondig en snijd in grove stukken. Pers de sinaasappel uit.
Kook de gele biet in 20 – 25 minuten gaar. Voeg na 5 – 10 minuten de aardappelen toe en kook mee met de biet. Giet daarna af en stamp de aardappelen en biet met een aardappelstamper tot een grove puree. Voeg 1 el roomboter per persoon en een scheutje melk toe om de puree smeuïg te maken. Voeg vervolgens 1 tl mosterd per persoon toe en breng op smaak met peper en zout.
Verhit ondertussen 1/2 el roomboter per persoon in een koekenpan op hoog vuur. Bak de varkenshaas in 2 – 3 minuten rondom bruin. Leg de varkenshaas vervolgens in een ovenschaal en bak nog 10 – 15 minuten in de oven. Bewaar de koekenpan met het bakvet.
Verwarm de koekenpan met het bakvet op laag vuur en voeg de honing en het sinaasappelsap toe. Laat op laag vuur in 6 – 10 minuten zachtjes inkoken tot een saus.
Snijd ondertussen 1 – 2 cm van de onderkant van de groene asperges af. Verhit de overige boter in een andere koekenpan en en bak de asperges in 5 –10 minuten gaar. Voeg de laatste 2 minuten de witte balsamicoazijn toe. Snijd ondertussen de bladpeterselie fijn.
Verdeel de aardappel-bietenpuree over de borden. Leg de groene asperges en varkenshaas ernaast. Verdeel de saus over de varkenshaas. Garneer met de bladpeterselie.