Met dit gerecht waan je je vanavond in een restaurant. De malse varkenshaas met zoete honingsinaasappelsaus serveer je met gesmoorde little gem. Door het smoren, krijgt hij extra veel smaak. Deze kooktechniek wordt ook wel braiseren genoemd en is een combinatie van braden en stoven, waarbij je de ingrediënten gaart in vocht of vet.
The quantities provided above are averages only.
Always refer to the product label for the most accurate information about ingredients and allergens
½ unit
Perssinaasappel
250 g
Kruimige aardappelen
100 g
Varkenshaas
2 unit
Little gem
2.5 g
Verse bieslook
(May be present Celery)
1 tablespoon
Honing
1.5 tablespoon
Roomboter
(Contains Milk)
1 tablespoon
Witte balsamicoazijn
½ tablespoon
Olijfolie
1 teaspoon
Mosterd
drizzle
Melk
(Contains Milk)
to taste
Peper en zout
Verwarm de oven voor op 200 graden en pers de sinaasappel uit. Voeg 21/2 el van het sap per persoon, de witte balsamicoazijn, de honing, peper en zout toe aan een steelpan en verhit 6 – 8 minuten op middelhoog vuur, of totdat het volume is gehalveerd.
Breng ondertussen ruim water aan de kook in een pan met deksel voor de aardappelen. Schil de aardappelen en snijd in grove stukken. Kook de aardappelen in 12 – 15 minuten gaar. Giet daarna af en laat staan met het deksel op de pan.
Verhit ondertussen de olijfolie in een hapjespan met deksel op middelhoog vuur. Bestrooi de varkenshaas met peper en zout en bak in 4 minuten rondom bruin. Leg de varkenshaas in een ovenschaal, schenk de sinaasappelmarinade erover en bak 8 – 12 minuten in de oven. Keer halverwege en lepel er wat van de marinade uit de ovenschaal over. Haal uit de oven en laat rusten onder aluminiumfolie. Bewaar de marinade.
Snijd ondertussen de little gem in de lengte doormidden, zonder het kontje eraf te snijden. Verhit de helft van de roomboter in dezelfde hapjespan met deksel op hoog vuur. Leg de little gem met de snijkant naar beneden in de pan, verlaag het vuur naar middelhoog en bestrooi met peper en zout. Bak 2 minuten, dek af en bak nog 7 – 10 minuten, of tot de sla begint te slinken.
Stamp ondertussen met een aardappelstamper de aardappelen met de overige roomboter, de mosterd, een scheutje melk, peper en zout tot een fijne puree. Snijd de bieslook fijn. Snijd de varkenshaas in plakken.
Verdeel de aardappelpuree en varkenshaas over de borden. Schenk de sinaasappelmarinade over het vlees. Serveer met de gesmoorde little gem en bestrooi met de bieslook.