Een meubelwinkel populariseerde de Zweedse balletjes bij ons. Wist je dat ze daar köttbullar heten? Vandaag zet jij een vegetarische variant op tafel.
The quantities provided above are averages only.
Always refer to the product label for the most accurate information about ingredients and allergens
250 g
Baby potatoes
½ piece
Onion
5 piece
Veggie balls
100 milliliters
Cooking cream
(Contains Milk)
10 milliliters
Soy sauce
(Contains Soy, Wheat)
150 g
Green beans
½ piece
Parmigiano Reggiano DOP
(Contains Milk)
40 g
Cranberry chutney
1 tablespoon
[Plant-based] butter
½ tablespoon
Flour
½ tablespoon
Olive oil
1 teaspoon
Mustard
50 milliliters
Low sodium vegetable stock
to taste
Salt and pepper
Bereid de bouillon. Verwarm de oven voor op 200 graden. Breng ruim water aan de kook in een pan met deksel voor de krieltjes. Was de krieltjes, halveer ze en snijd eventuele grote krieltjes in kwarten. Snipper de ui.
Kook de krieltjes, afgedekt, in 12 - 15 minuten gaar (zie Tip). Giet daarna af, bewaar wat van het kookvocht en laat zonder deksel uitstomen.
Tip: Deze maaltijd is calorierijk. Let jij op je calorie-inname? Kook dan alle krieltjes, maar gebruik 2/3. De overige krieltjes kun je de volgende dag in een lunchsalade verwerken.
Rasp de kaas. Verwijder de steelaanzet van de sperziebonen en meng de bonen in een kom met 1/2 el olijfolie per persoon, peper en zout. Verdeel de sperziebonen over een bakplaat met bakpapier en bak 10 - 15 minuten in de oven. Strooi in de laatste 2 minuten de geraspte kaas over de sperziebonen en bak mee.
Weetje: Sperziebonen zijn rijk aan kalium, wat bijdraagt aan het behoud van een gezonde bloeddruk. Daarnaast zijn sperziebonen rijk aan ijzer en foliumzuur, wat zorgt voor een energiek gevoel.
Verhit 1/2 el roomboter per persoon in een koekenpan op middelhoog vuur en bak de vegetarische balletjes 2 - 3 minuten. Haal uit de pan en bewaar apart. Verhit opnieuw 1/2 el roomboter per persoon en voeg de ui toe aan de koekenpan. Fruit 1 - 2 minuten. Voeg de bloem toe en bak al roerend 1 minuut mee. Voeg de bouillon toe en meng met een garde tot een gladde saus.
Voeg vervolgens de kookroom, sojasaus en 1 tl mosterd per persoon toe aan de koekenpan. Meng met een garde door elkaar en laat de saus 5 - 6 minuten inkoken (zie Tip). Voeg de vegetarische balletjes weer toe en verhit nog 2 - 3 minuten.
Tip: Vind je de saus te dun? Voeg dan wat extra bloem toe. Is de saus juist te dik? Voeg dan wat van het kookvocht van de krieltjes toe.
Verdeel de krieltjes en sperziebonen over de borden. Schep de balletjes en de saus ernaast. Serveer met de cranberrychutney.