Vegetarische balletjes met romige saus en cranberrychutney
Vegetarische balletjes met romige saus en cranberrychutney

Vegetarische balletjes met romige saus en cranberrychutney

met krieltjes, geroosterde sperziebonen en parmegiano reggiano

Een meubelwinkel populariseerde de Zweedse balletjes bij ons. Wist je dat ze daar köttbullar heten? Vandaag zet jij een vegetarische variant op tafel.

Tags:
Family
Veggie
Allergens:
Milk
Soy
Wheat

The quantities provided above are averages only.

Always refer to the product label for the most accurate information about ingredients and allergens

Total Time35 minutes
Cooking Time35 minutes
DifficultyMedium

Ingredients

Serving amount

250 g

Baby potatoes

½ piece

Onion

5 piece

Veggie balls

100 milliliters

Cooking cream

(Contains Milk)

10 milliliters

Soy sauce

(Contains Soy, Wheat)

150 g

Green beans

½ piece

Parmigiano Reggiano DOP

(Contains Milk)

40 g

Cranberry chutney

Not included in your delivery

1 tablespoon

[Plant-based] butter

½ tablespoon

Flour

½ tablespoon

Olive oil

1 teaspoon

Mustard

50 milliliters

Low sodium vegetable stock

to taste

Salt and pepper

Nutrition Values

Calories978 kcal
Energy (kJ)4091 kJ
Fat50.6 g
Saturated Fat26.4 g
Carbohydrate88.2 g
Sugar25.1 g
Dietary Fiber15.4 g
Protein35.5 g
Salt3.5 g
Due to the different suppliers we purchase our products from, nutritional facts per meal can vary from the website to what is received in the delivered box, depending on your region.

Utensils

Pan with Lid
Bowl
Grater
Baking Sheet with Baking Paper
Tall-Sided Pan
Whisk

Cooking Steps

Voorbereiden
1

Bereid de bouillon. Verwarm de oven voor op 200 graden. Breng ruim water aan de kook in een pan met deksel voor de krieltjes. Was de krieltjes, halveer ze en snijd eventuele grote krieltjes in kwarten. Snipper de ui.

Krieltjes koken
2

Kook de krieltjes, afgedekt, in 12 - 15 minuten gaar (zie Tip). Giet daarna af, bewaar wat van het kookvocht en laat zonder deksel uitstomen.

Tip: Deze maaltijd is calorierijk. Let jij op je calorie-inname? Kook dan alle krieltjes, maar gebruik 2/3. De overige krieltjes kun je de volgende dag in een lunchsalade verwerken.

Sperziebonen bakken
3

Rasp de kaas. Verwijder de steelaanzet van de sperziebonen en meng de bonen in een kom met 1/2 el olijfolie per persoon, peper en zout. Verdeel de sperziebonen over een bakplaat met bakpapier en bak 10 - 15 minuten in de oven. Strooi in de laatste 2 minuten de geraspte kaas over de sperziebonen en bak mee. 

Weetje: Sperziebonen zijn rijk aan kalium, wat bijdraagt aan het behoud van een gezonde bloeddruk. Daarnaast zijn sperziebonen rijk aan ijzer en foliumzuur, wat zorgt voor een energiek gevoel.

Vegetarische balletjes bakken
4

Verhit 1/2 el roomboter per persoon in een koekenpan op middelhoog vuur en bak de vegetarische balletjes 2 - 3 minuten. Haal uit de pan en bewaar apart. Verhit opnieuw 1/2 el roomboter per persoon en voeg de ui toe aan de koekenpan. Fruit 1 - 2 minuten. Voeg de bloem toe en bak al roerend 1 minuut mee. Voeg de bouillon toe en meng met een garde tot een gladde saus. 

Saus maken
5

Voeg vervolgens de kookroom, sojasaus en 1 tl mosterd per persoon toe aan de koekenpan. Meng met een garde door elkaar en laat de saus 5 - 6 minuten inkoken (zie Tip). Voeg de vegetarische balletjes weer toe en verhit nog 2 - 3 minuten.

Tip: Vind je de saus te dun? Voeg dan wat extra bloem toe. Is de saus juist te dik? Voeg dan wat van het kookvocht van de krieltjes toe. 

Serveren
6

Verdeel de krieltjes en sperziebonen over de borden. Schep de balletjes en de saus ernaast. Serveer met de cranberrychutney.