Atjar is een Indonesisch zuur bijgerecht gemaakt van groenten. Dit frisse bijgerecht vormt een contrast met de vaak kruidige bijgerechten.
Raadpleeg altijd het productetiket voor de meest accurate informatie over ingrediënten en allergenen
75 gram
Jasmijnrijst
½ stuk(s)
Knoflookteen
80 gram
Vegetarische kipstukjes
10 ml
Ketjap manis
(Bevat Soja, Tarwe)
½ cm
Verse gember
200 gram
Groentemix met wittekool
¼ tl
Gemalen kurkuma
25 gram
Vegetarische kroepoek
40 gram
Pindasaus
2 el
Wittewijnazijn
1 el
Suiker
½ el
[Plantaardige] roomboter
½ el
Zonnebloemolie
naar smaak
Peper en zout
Pers de knoflook of snijd fijn. Verhit 1/2 el roomboter in een pan met deksel op middelhoog vuur en bak de helft van de knoflook 1 - 2 minuten. Verlaag het vuur en voeg de rijst, 250 ml heet water per persoon en een snuf zout toe. Kook de rijst, afgedekt, 10 - 12 minuten. Haal daarna de pan van het vuur en laat, afgedekt, 5 minuten nagaren in de pan. Giet af indien nodig.
Rasp de gember fijn. Meng in een kom de gember, de overige knoflook en per persoon: 1/2 el zonnebloemolie, 1/2 el ketjap en 1/2 el suiker. Meng de vegetarische kipstukjes er goed doorheen, dek af met plasticfolie en zet tot gebruik in de koelkast.
Verwarm een hapjespan met deksel en voeg per persoon: 2 el wittewijnazijn, 2 el water, 1/2 el suiker en 1/4 tl gemalen kurkuma toe. Voeg de groentemix toe en breng het geheel aan de kook. Zet daarna het vuur lager en laat, afgedekt, 2 - 3 minuten sudderen. Breng op smaak met peper en zout. Laat daarna uitlekken in een zeef of vergiet en laat afkoelen tot gebruik.
Verhit een koekenpan zonder olie op middelhoog vuur en roerbak de vegetarische kipstukjes met marinade in 3 - 4 minuten rondom bruin.
Weetje: Wist je dat minder vlees eten voordelen heeft voor je gezondheid? Het draagt bijvoorbeeld bij aan een lager risico op hart- en vaatziekten.
Verhit ondertussen al roerend in een steelpan de satésaus 3 - 4 minuten op laag vuur, of tot hij warm is (zie Tip).
Tip: Houd je van pittig? Voeg dan sambal toe naar smaak.
Verdeel de rijst over de borden. Leg de vegetarische kipstukjes erbovenop en schenk de satésaus erover. Serveer met de atjar en de kroepoek.