.
The quantities provided above are averages only.
Always refer to the product label for the most accurate information about ingredients and allergens
½ unit
Aubergine
½ unit
Ui
½ unit
Courgette
½ unit
Knoflookteen
1 teaspoon
Gedroogde oregano
½ teaspoon
Gemalen kaneel
⅓ tube
Tomatenpuree
25 g
Rode splitlinzen
210 g
Tomatenblokjes
1 unit
Bruine ciabatta
(Contains Gluten, Soy, Milk)
50 g
Crème fraîche
(Contains Milk)
25 g
Geraspte oude kaas
(Contains Milk)
125 milliliters
Groentebouillon
1 tablespoon
Olijfolie
1 teaspoon
Zwarte balsamicoazijn
½ tablespoon
Bruine suiker
1 tablespoon
Zonnebloemolie
to taste
Peper en zout
Verwarm de oven voor op 200 graden en bereid de bouillon. Snijd de aubergine in de breedte in halve plakjes van 1/2 cm dik en meng ze met de zonnebloemolie in een kom, breng ze op smaak met peper en zout. Snipper de ui. Snijd de courgette in blokjes van 1/2 cm. Pers de helft van de knoflook of snijd fijn, de overige knoflook houd je heel. Deze gebruik je later om de ciabatta mee in te wrijven.
Verhit de helft van de olijfolie in een hapjespan op middelmatig vuur. Voeg de ui toe en bak 3 minuten. Voeg de courgette toe, breng op smaak met peper en zout en bak 5 minuten. Voeg de helft van de knoflook toe, en voeg ook de oregano, de kaneel en de tomatenpuree toe. Roer goed en bak nog 2 minuten mee.
Voeg de rode splitlinzen, de zwarte balsamicoazijn, de tomatenblokjes, de bouillon en de bruine suiker toe. Roer goed, breng aan de kook, draai het vuur laag en laat 20 – 25 minuten zachtjes koken. Roer regelmatig door, zodat de linzen niet aanbakken.
Leg ondertussen de plakjes aubergine op een bakplaat met bakpapier. Rooster ze 10 – 15 minuten in de oven. Halveer ondertussen de ciabatta en wrijf in met de overige knoflook, besprenkel met de overige olijfolie en breng op smaak met peper en zout.
Schep het tomatenmengsel in een ovenschaal en leg de plakjes aubergine op het mengsel. Besmeer de aubergine met de crème fraîche en bestrooi met de oude kaas. Bak de moussaka nog 5 – 6 minuten in de oven en leg in de laatste 2 – 3 minuten het knoflookbrood erbij.
Serveer de moussaka in diepe borden, met het knoflookbrood ernaast.