Klassieke moussaka wordt met lamsgehakt gemaakt, maar in deze vegetarische versie hebben we gekozen voor rode splitlinzen- een goede bron van eiwit, ijzer én B-vitaminen.
The quantities provided above are averages only.
Always refer to the product label for the most accurate information about ingredients and allergens
½ piece
Eggplant
½ piece
Onion
½ piece
Courgette
1 piece
Garlic
⅓ sachet(s)
Dried oregano
0.48 teaspoon
Ground cinnamon
⅓
Tomato paste
25 g
Red split lentils
1 pack
Chopped tomatoes
1 piece
Wholewheat bread roll
50 g
Organic crème fraîche
25 g
Grated aged Gouda
to taste
Salt and pepper
1 teaspoon
Balsamic vinegar
½ tablespoon
Brown sugar
1 tablespoon
Olive oil
125 milliliters
Low sodium vegetable stock
1 tablespoon
Sunflower oil
Verwarm de oven voor op 200 graden en bereid de bouillon. Snijd de aubergine in de breedte in halve plakjes van 1/2 cm dik. Meng de plakken aubergine met de zonnebloemolie in een kom. Breng ze op smaak met peper en zout. Snipper de ui. Snijd de courgette in blokjes van 1/2 cm. Pers de knoflook of snijd fijn.
Verhit de helft van de olijfolie in een hapjespan op middelmatig vuur. Voeg de ui toe en bak 3 minuten. Voeg de courgette toe, breng op smaak met peper en zout en bak 5 minuten. Voeg de helft van de knoflook toe en voeg ook de oregano, de kaneel en de tomatenpuree toe. Roer goed en bak nog 2 minuten mee.
Voeg de rode splitlinzen, de zwarte balsamicoazijn, de tomatenblokjes, de bouillon en de bruine suiker toe. Breng al roerend aan de kook. Draai het vuur laag en laat 20 – 25 minuten zachtjes koken. Roer regelmatig door, zodat de linzen niet aanbakken.
Tip: Wist je dat tomaten uit blik of pak bijna net zoveel vitaminen en mineralen bevatten als verse tomaten?
Leg ondertussen de plakjes aubergine op een bakplaat met bakpapier. Rooster ze 10 – 15 minuten in de oven. Meng in een kleine kom de overige olijfolie en de overige knoflook tot een knoflookolie. Breng op smaak met peper en zout. Halveer de ciabatta en besprenkel elke helft met de knoflookolie.
Schep het tomatenmengsel in een ovenschaal en leg de plakjes aubergine op het mengsel. Besmeer de aubergine met de crème fraîche en bestrooi met de oude kaas. Bak de moussaka nog 5 – 6 minuten in de oven en leg in de laatste 2 – 3 minuten het knoflookbrood erbij.
Verdeel de moussaka over diepe borden. Serveer met het knoflookbrood ernaast.
Tip: Dit gerecht zit vol ijzer! Vooral door de splitlinzen, de bruine ciabatta en de grote hoeveelheid groente. IJzer ondersteunt een gezond energieniveau en is extra belangrijk voor als je geen vlees eet.