Voor deze vegetarische moussaka is het lamsgehakt vervangen door rode splitlinzen - een goede bron van eiwit, ijzer én B-vitaminen.
The quantities provided above are averages only.
Always refer to the product label for the most accurate information about ingredients and allergens
½ unit
Aubergine
½ unit
Ui
½ unit
Courgette
½ unit
Knoflookteen
1 teaspoon
Gedroogde oregano
½ teaspoon
Gemalen kaneel
⅓ cup
Tomatenpuree
25 g
Rode splitlinzen
⅓ pack
Tomatenblokjes
1 unit
Bruin tarwebroodje
(Contains Gluten, Milk, Soy May be present Lupin, Tree nuts, Egg, Sesame)
50 g
Biologische crème fraîche
(Contains Milk)
25 g
Geraspte oude kaas
(Contains Milk)
100 milliliters
Groentebouillon
1 tablespoon
Olijfolie
1 teaspoon
Zwarte balsamicoazijn
½ tablespoon
Bruine suiker
1 tablespoon
Zonnebloemolie
to taste
Peper en zout
Verwarm de oven voor op 200 graden en bereid de bouillon. Snijd de aubergine in de breedte in halve plakken van 1/2 cm dik. Meng de plakken aubergine met de zonnebloemolie in een kom. Breng ze op smaak met peper en zout. Snipper de ui. Snijd de courgette in blokjes van 1/2 cm. Pers de knoflook of snijd fijn.
Verhit de helft van de olijfolie in een hapjespan op middelmatig vuur. Voeg de ui toe en bak 3 minuten. Voeg de courgette toe, breng op smaak met peper en zout en bak 5 minuten. Voeg de helft van de knoflook en de oregano, kaneel en de tomatenpuree toe. Roer goed en bak nog 2 minuten mee.
Voeg de rode splitlinzen, de zwarte balsamicoazijn, de tomatenblokjes, de bouillon en de bruine suiker toe. Breng al roerend aan de kook. Draai het vuur laag en laat 20 – 25 minuten zachtjes koken. Roer regelmatig door zodat de linzen niet aanbakken.
Leg ondertussen de plakjes aubergine op een bakplaat met bakpapier. Rooster ze 10 – 15 minuten in de oven. Meng in een kleine kom de overige olijfolie en de overige knoflook tot een knoflookolie. Breng op smaak met peper en zout. Halveer het broodje en besprenkel elke helft met de knoflookolie.
Schep het tomatenmengsel in een ovenschaal en leg de plakken aubergine op het mengsel. Besmeer de aubergine met de crème fraîche en bestrooi met de oude kaas. Bak de moussaka nog 5 – 6 minuten in de oven en leg in de laatste 2 – 3 minuten het knoflookbrood erbij.
Verdeel de moussaka over diepe borden. Serveer met het knoflookbrood.