Vegetarische moussaka met knoflookbrood
Vegetarische moussaka met knoflookbrood

Vegetarische moussaka met knoflookbrood

met rode splitlinzen en courgette

Voor deze vegetarische moussaka is het lamsgehakt vervangen door rode splitlinzen - een goede bron van eiwit, ijzer én B-vitaminen.

Tags:
Veggie
Extra Veggies
Allergens:
Milk

The quantities provided above are averages only.

Always refer to the product label for the most accurate information about ingredients and allergens

Total Time50 minutes
Cooking Time45 minutes
DifficultyMedium

Ingredients

Serving amount

½ piece

Eggplant

½ piece

Onion

½ piece

Courgette

1 piece

Garlic

⅓ sachet(s)

Dried oregano

0.48 teaspoon

Ground cinnamon

Tomato paste

25 g

Red split lentils

⅓ piece

Heinz Creations Roasted Garlic & Mediterranean Herbs

1 piece

Wholewheat bread roll

75 g

Greek yogurt

(Contains Milk)

25 g

Grated aged Gouda

Not included in your delivery

1 tablespoon

Olive oil

½ tablespoon

Brown sugar

to taste

Salt and pepper

1 tablespoon

Sunflower oil

100 milliliters

Low sodium vegetable stock

1 teaspoon

Balsamic vinegar

Nutrition Values

Calories942 kcal
Energy (kJ)3941 kJ
Fat51 g
Saturated Fat15 g
Carbohydrate82 g
Sugar37 g
Dietary Fiber10.1 g
Protein31 g
Salt4 g
Due to the different suppliers we purchase our products from, nutritional facts per meal can vary from the website to what is received in the delivered box, depending on your region.

Utensils

Bowl
Casserole
Baking Sheet with Baking Paper
Small Bowl
Oven Dish

Cooking Steps

Groenten snijden
1

Verwarm de oven voor op 200 graden en bereid de bouillon. Snijd de aubergine in de breedte in halve plakken van 1/2 cm dik. Meng de plakken aubergine met de zonnebloemolie in een kom. Breng ze op smaak met peper en zout. Snipper de ui. Snijd de courgette in blokjes van 1/2 cm. Pers de knoflook of snijd fijn.

Tip: Courgette behoort tot de vruchtgroenten zoals komkommer, pompoenen tomaat en is rijk aan ijzer, vitamine C en calcium.

Groenten bakken
2

Verhit de helft van de olijfolie in een hapjespan op middelmatig vuur. Voeg de ui toe en bak 3 minuten. Voeg de courgette toe, breng op smaak met peper en zout en bak 5 minuten. Voeg de helft van de knoflook en de oregano, tomatenpuree en 1/2 tl kaneel per persoon toe. Roer goed en bak nog 2 minuten mee.

Linzen koken
3

Voeg de rode splitlinzen, de zwarte balsamicoazijn, de Heinz Creations Roasted Garlic & Mediterranean Herbs, de bouillon en de bruine suiker toe. Breng al roerend aan de kook. Draai het vuur laag en laat 15 – 20 minuten zachtjes koken (zie Tip). Roer regelmatig door zodat de linzen niet aanbakken.

Tip: Voeg eventueel 1 el water per persoon toe wanneer de saus te droog wordt.

Knoflookbrood maken
4

Leg ondertussen de plakjes aubergine op een bakplaat met bakpapier. Rooster ze 10 – 15 minuten in de oven. Meng in een kleine kom de overige olijfolie en de overige knoflook tot een knoflookolie. Breng op smaak met peper en zout. Halveer het broodje en besprenkel elke helft met de knoflookolie (zie Tip).

Tip: Let jij op je calorie-inname? Gebruik dan een half broodje per persoon. Gebruik het overige broodje om te doppen in de soep of maak er de volgende dag nog een knoflookbroodje van.

Moussaka bakken
5

Schep het tomatenmengsel in een ovenschaal en leg de plakken aubergine op het mengsel. Besmeer de aubergine met de Griekse yoghurt en bestrooi met de oude kaas. Bak de moussaka nog 5 – 6 minuten in de oven en leg in de laatste 2 – 3 minuten het knoflookbrood erbij.

Serveren
6

Verdeel de moussaka over diepe borden. Serveer met het knoflookbrood.

Tip: Deze maaltijd zit door de splitlinzen, het broodje en de grote hoeveelheid groente vol ijzer. Dat is belangrijk voor een energiek gevoel. Vooral voor vegetariërs en veganisten is het belangrijk om erop te letten dat je genoeg ijzer binnenkrijgt.