Voor deze vegetarische moussaka is het lamsgehakt vervangen door rode splitlinzen - een goede bron van eiwit, ijzer én B-vitaminen.
The quantities provided above are averages only.
Always refer to the product label for the most accurate information about ingredients and allergens
½ piece
Eggplant
½ piece
Onion
½ piece
Courgette
1 piece
Garlic
⅓ sachet(s)
Dried oregano
0.48 teaspoon
Ground cinnamon
⅓
Tomato paste
25 g
Red split lentils
⅓ piece
Heinz Creations Roasted Garlic & Mediterranean Herbs
1 piece
Wholewheat bread roll
75 g
Greek yogurt
(Contains Milk)
25 g
Grated aged Gouda
1 tablespoon
Olive oil
½ tablespoon
Brown sugar
to taste
Salt and pepper
1 tablespoon
Sunflower oil
100 milliliters
Low sodium vegetable stock
1 teaspoon
Balsamic vinegar
Verwarm de oven voor op 200 graden en bereid de bouillon. Snijd de aubergine in de breedte in halve plakken van 1/2 cm dik. Meng de plakken aubergine met de zonnebloemolie in een kom. Breng ze op smaak met peper en zout. Snipper de ui. Snijd de courgette in blokjes van 1/2 cm. Pers de knoflook of snijd fijn.
Tip: Courgette behoort tot de vruchtgroenten zoals komkommer, pompoenen tomaat en is rijk aan ijzer, vitamine C en calcium.
Verhit de helft van de olijfolie in een hapjespan op middelmatig vuur. Voeg de ui toe en bak 3 minuten. Voeg de courgette toe, breng op smaak met peper en zout en bak 5 minuten. Voeg de helft van de knoflook en de oregano, tomatenpuree en 1/2 tl kaneel per persoon toe. Roer goed en bak nog 2 minuten mee.
Voeg de rode splitlinzen, de zwarte balsamicoazijn, de Heinz Creations Roasted Garlic & Mediterranean Herbs, de bouillon en de bruine suiker toe. Breng al roerend aan de kook. Draai het vuur laag en laat 15 – 20 minuten zachtjes koken (zie Tip). Roer regelmatig door zodat de linzen niet aanbakken.
Tip: Voeg eventueel 1 el water per persoon toe wanneer de saus te droog wordt.
Leg ondertussen de plakjes aubergine op een bakplaat met bakpapier. Rooster ze 10 – 15 minuten in de oven. Meng in een kleine kom de overige olijfolie en de overige knoflook tot een knoflookolie. Breng op smaak met peper en zout. Halveer het broodje en besprenkel elke helft met de knoflookolie (zie Tip).
Tip: Let jij op je calorie-inname? Gebruik dan een half broodje per persoon. Gebruik het overige broodje om te doppen in de soep of maak er de volgende dag nog een knoflookbroodje van.
Schep het tomatenmengsel in een ovenschaal en leg de plakken aubergine op het mengsel. Besmeer de aubergine met de Griekse yoghurt en bestrooi met de oude kaas. Bak de moussaka nog 5 – 6 minuten in de oven en leg in de laatste 2 – 3 minuten het knoflookbrood erbij.
Verdeel de moussaka over diepe borden. Serveer met het knoflookbrood.
Tip: Deze maaltijd zit door de splitlinzen, het broodje en de grote hoeveelheid groente vol ijzer. Dat is belangrijk voor een energiek gevoel. Vooral voor vegetariërs en veganisten is het belangrijk om erop te letten dat je genoeg ijzer binnenkrijgt.