The quantities provided above are averages only.
Always refer to the product label for the most accurate information about ingredients and allergens
½ piece
Onion
1 piece
Garlic
1 piece
Fennel
0.17 bunch
Scallions
½ piece
Leek
250 g
Potatoes
25 g
Organic sour cream
80 g
Hot smoked salmon flakes
½ piece
Lime
½ tablespoon
[Plant-based] butter
1 tablespoon
White balsamic vinegar
450 milliliters
Low sodium fish stock
to taste
Salt and pepper
Bereid de visbouillon. Snijd de ui in halve ringen. Pers de knoflook of snijd fijn. Halveer de venkel, snijd in kwarten en verwijder de harde kern. Snijd de venkel in reepjes. Snijd de prei in ringen. Snijd de bosui in fijne ringen en bewaar het witte en groene gedeelte apart van elkaar.
Tip: Let jij op je zoutinname? Vervang dan 150 ml bouillon per persoon door 150 ml kokend water en gebruik de helft van de gerookte zalm. De overige zalm is lekker op een boterham of in een salade de volgende dag.
Verhit 1/2 el roomboter per persoon in een soeppan met deksel. Bak de ui, knoflook en het witte deel van de bosui in 3 - 4 minuten glazig. Voeg de prei en de venkel toe en bak nog 2 - 3 minuten. Blus af met 1 el witte balsamicoazijn per persoon en de visbouillon. Breng, afgedekt, aan de kook en kook 8 - 10 minuten.
Tip: Dit gerecht bevat ruim 400 g groente per persoon. Samen met de aardappelen bevat deze maaltijd meer vitamine C dan de ADH en 50% van de ADH vezels, te danken aan de venkel en aardappelen.
Schil of was de aardappelen grondig en snijd in kleine blokjes van 1 cm. Voeg de aardappelen toe aan de soeppan en kook nog 10 minuten, afgedekt, mee. Verlaag daarna het vuur, kook nog 5 minuten zachtjes zonder deksel. Voeg de zure room toe en roer goed door en verwarm nog 1 minuut.
Snijd de limoen in partjes.
Breng de soep op smaak met peper en zout (zie TIP 1). Knijp per persoon een partje limoen boven de soep uit en roer de helft van de zalmsnippers door de soep (zie TIP 2).
Tip: 1) Als je liever een gebonden soep hebt, pureer hem dan kort met een staafmixer voor je de zalm toevoegt. 2) De zalm kan de smaak wat overheersen, je kunt hem eventueel ook later alleen als topping toevoegen.
Verdeel de venkelsoep over de borden en garneer met de overige zalmsnippers en het groene gedeelte van de bosui. Serveer met de overige partjes limoen en voeg naar smaak meer limoensap toe.
Tip: Wist je dat veel mensen te weinig vitamine D binnenkrijgen? Deze vitamine versterkt het immuunsysteem en is nodig voor de opname van calcium. Gerookte zalm zit er vol mee!