Vietnamese stijl gehakt met bruine rijst
Vietnamese stijl gehakt met bruine rijst

Vietnamese stijl gehakt met bruine rijst

met frisse salade en Nước chấm-dressing

Nước chấm is een algemene naam voor Vietnamese dipsauzen. Deze beroemde versie speelt met de smaken zoet, zuur, zout en pittig.

Allergens:
Fish

The quantities provided above are averages only.

Always refer to the product label for the most accurate information about ingredients and allergens

Total Time25 minutes
Cooking Time25 minutes
DifficultyMedium

Ingredients

Serving amount

100 g

Farmer's mincemeat

(May be present Soy, Wheat, Egg, Mustard, Celery)

1 piece

Garlic

5 g

Mint, coriander & Thai basil

¼ piece

Lime

10 milliliters

Fish sauce

(Contains Fish)

¼ head

Butter lettuce

½ piece

[Persian] cucumber

½ piece

Onion

¼ piece

Red chili pepper

1 teaspoon

Fresh ginger

75 g

Quick-cook brown rice

Not included in your delivery

1 tablespoon

Sugar

¼ piece

Low sodium vegetable stock cube

1 tablespoon

Sunflower oil

1 tablespoon

White wine vinegar

to taste

Salt and pepper

Nutrition Values

Calories713 kcal
Energy (kJ)2982 kJ
Fat32.7 g
Saturated Fat8.1 g
Carbohydrate75.8 g
Sugar13.6 g
Dietary Fiber5.9 g
Protein26.3 g
Salt3.9 g
Due to the different suppliers we purchase our products from, nutritional facts per meal can vary from the website to what is received in the delivered box, depending on your region.

Utensils

Grater
Pan with Lid
Casserole
Salad Bowl
Small Bowl

Cooking Steps

Rijst koken
1
  • Breng 180 ml water per persoon aan de kook in een waterkoker. Rasp de gember met een fijne rasp. Pers de knoflook of snijd fijn.
  • Verhit 1/2 el zonnebloemolie per persoon in een pan met deksel op middelhoog vuur. Voeg de gember en de helft van de knoflook toe en bak 1 - 2 minuten.
  • Voeg de bruine rijst en het water uit de waterkoker toe. Verkruimel 1/4 groentebouillonblokje per persoon boven de pan en breng aan de kook. Zet dan het vuur lager en kook de rijst, afgedekt, 10 minuten. 
  • Haal de pan van het vuur en laat afgedekt staan tot serveren.
Gehakt bakken
2
  • Verhit de overige zonnebloemolie in een hapjespan op hoog vuur. Voeg het gehakt toe en bak in 3 minuten los (zie Tip).
  • Verwijder ondertussen de zaadlijsten van de rode peper (let op: pittig! Gebruik naar smaak) en snijd de rode peper fijn.
  • Hak de munt, de koriander en het Thaise basilicum fijn. Rasp de schil van de limoen.
  • Haal de pan van het vuur. Voeg de verse kruiden en de rode peper toe en meng door. Snijd de limoen in partjes en knijp 1 limoenpartje per persoon uit boven de pan. Voeg limoenrasp, peper en zout naar smaak toe.

Tip: Houd je niet van rauwe ui in de salade? Snijd de ui dan in halve ringen en bak mee met het gehakt. 

Salade maken
3
  • Snijd de ui in dunne halve ringen. Snijd de komkommer in dunne halve maantjes.
  • Scheur de bladen van de botersla grof (zie Tip 1). Voeg aan een saladekom de ui, komkommer en botersla toe en meng door elkaar.
  • Meng in een kleine kom de knoflook met per persoon: 1 el suiker, 1 el wittewijnazijn, 1 1/2 tl vissaus en 30 ml water (zie Tip 2). Meng goed.

Tip 1: Wil je het gehakt en de rijst in slabootjes serveren? Houd dan een paar grotere boterslablaadjes apart.

Tip 2: Let jij op je zoutinname? Voeg dan de helft van de vissaus toe. Wie wil kan na het serveren naar smaak meer toevoegen.

Serveren
4
  • Verdeel het gehakt, de rijst en de salade over de borden (zie Tip).
  • Serveer met de dressing en de eventele overige limoenpartjes.

Tip: Schep tijdens het eten een beetje rijst en gehakt in een slablad. Dip vervolgens in de dressing. 

Weetje: Wist je dat bruine rijst meer dan de dubbele hoeveelheid vezels bevat als witte rijst? Vezels zorgen ook voor een gezonde darmtransit en een langer verzadigingsgevoel.