.
The quantities provided above are averages only.
Always refer to the product label for the most accurate information about ingredients and allergens
4 piece
Egg
5 g
Fresh curly parsley & thyme
½ piece
Shallot
60 g
Mushrooms
¼ piece
Carrot
250 g
Potatoes
120 g
Seasoned minced meat blend
15 g
Panko breadcrumbs
¼
Tomato paste
½ can
Tinned cherry tomatoes
½ tablespoon
[Plant-based] butter
1 teaspoon
Mustard
to taste
Salt and pepper
½ tablespoon
Balsamic vinegar
1 tablespoon
Olive oil
1
[Plant-based] milk
Verwarm de oven voor op 200 graden. Breng een steelpan met ruim water aan de kook en kook 1 ei per persoon hard in 8 minuten. Spoel af onder koud water en pel ze. Snijd de krulpeterselie grof. Snipper de sjalot en snijd de champignons in plakjes. Snijd de wortel in heel kleine blokjes. Schil of was de aardappelen en snijd in grove stukken.
Tip: Heb je liever een zachtgekookt eitje in je vogelnestje? Kook het ei dan 6 minuten. Pas op, je moet dan wel iets voorzichtiger je vogelnestje maken.
Meng het gehakt in een kom met de panko en breng op smaak met peper, zout en 3/4 van de peterselie. Voeg een half rauw ei per persoon toe en meng goed. Verdeel het gehakt over de gekookte eieren en kneed het dan rond de eieren, zodat je een gehaktbal met een ei in het midden overhoudt.
Tip: Vind je het lastig om een rauw ei te halveren, dan kun je eventueel ook alleen de eidooier gebruiken voor 1 persoon.
Breng in een pan met deksel ruim water aan de kook voor de aardappel. Verhit in een koekenpan 1/2 el olijfolie per persoon op middelhoog vuur en bak de gehaktballen rondom bruin in 3 – 5 minuten. De gehaktballen hoeven nog niet gaar te zijn vanbinnen,maar wel dichtgeschroeid. Leg de ballen in een ovenschaal en bak 20 minuten in de oven. Kook de aardappelen in 12 – 15 minuten gaar.
Verwarm ondertussen de overige olijfolie in dezelfde koekenpan op middelhoog vuur en fruit de sjalot samen met de tomatenpuree en blokjes wortel 3 – 4 minuten. Voeg de champignons toe en bak nog 3 – 4 minuten. Blus af met de zwarte balsamicoazijn, 2 el water per persoon en de cherrytomaten in blik. Verlaag het vuur en laat 10 minuten sudderen. Ris ondertussen de blaadjes tijm van de takjes.
Stamp ondertussen met een aardappelstamper de aardappelen tot een grove aardappelpuree. Voeg 1/2 el boter toe per persoon en een scheutje melk om het smeuïg te maken. Voeg vervolgens 1 tl mosterd per persoon en de tijm toe. Breng op smaak met peper en zout.
Snijd het vogelnestje open en serveer samen met de aardappelpuree en tomaten-champignonsaus. Garneer met de overige krulpeterselie.