Falafelballetjes komen uit de Midden-Oosterse keuken en worden gemaakt van kikkererwten of bonen. Onze Nederlandse leverancier Maza, gespecialiseerd in Oosterse bereidingen, maakte voor jou het falafeldeeg. Jij hoeft er enkel nog balletjes van te draaien. Druk ze een klein beetje plat, zo bak je ze makkelijker.
The quantities provided above are averages only.
Always refer to the product label for the most accurate information about ingredients and allergens
½ unit
Aubergine
½ unit
Rode ui
2 unit
Tomaat
150 g
Falafeldeeg
(Contains Gluten)
10 g
Zonnebloempitten
(May be present Tree nuts, Peanuts, Sesame)
1 unit
Gedroogde oregano
¼ unit
Botersla
2 unit
Volkoren pitabrood
(Contains Gluten)
1.5 tablespoon
Olijfolie
1 teaspoon
Zwarte balsamicoazijn
½ tablespoon
Extra vierge olijfolie
to taste
Peper en zout
Verwarm de oven voor op 220 graden. Snijd de aubergine in blokjes van 2 cm en snipper de rode ui. Snijd de tomaat in blokjes.
Draai 6 falafelballetjes per persoon: kneed met vochtige handen het deeg goed en rol er dan balletjes van. Druk een beetje plat.
Verhit een wok of hapjespan op hoog vuur en rooster de zonnebloempitten, zonder olie, 2 minuten. Haal uit de pan.
Verhit 2/3 deel olijfolie in dezelfde wok of hapjespan en bak de aubergine op hoog vuur in 6 - 8 minuten bruin en gaar. Voeg halverwege de ui en de oregano toe en bak mee. Voeg de laatste 2 minuten de helft van de tomaat toe, draai het vuur laag en bak mee met de deksel op de pan. Laat nagaren met de deksel op de pan. Roer, vlak voor het serveren, goed door en breng op smaak met peper en zout.
Scheur ondertussen de kropsla in grove stukken en meng met de zwarte balsamicoazijn, extra vierge olijfolie, zonnebloempitten en de overige tomaat in een saladekom. Breng op smaak met peper en zout.
Bak ondertussen de volkoren pitabroodjes 2 – 3 minuten in de oven of broodrooster.
Verhit de overige olijfolie in een koekenpan en bak de falafelballetjes 2 - 3 minuten op middelhoog vuur aan elke kant bruin. Pas op, de falafel bakt snel aan.
Snijd de volkoren pitabroodjes open. Vul de pitabroodjes met 2 el auberginemengsel, wat salade en daarop 3 falafelballetjes per pita. Verdeel het gerecht over de borden en serveer met de overige salade.