Mosselen zorgen voor meer biodiversiteit. Ze zuiveren het water om zich heen, waardoor ander zeeleven het extra fijn vindt om bij mosselen in de buurt te zijn.
The quantities provided above are averages only.
Always refer to the product label for the most accurate information about ingredients and allergens
250 g
French fries
½ piece
Leek
½ piece
Fennel
1 piece
Garlic
500 g
Mussels
25 g
Mayonnaise
(Contains Mustard, Egg)
1 teaspoon
White wine vinegar
1 tablespoon
[Plant-based] butter
to taste
Salt and pepper
1 tablespoon
Olive oil
50 milliliters
Low sodium vegetable stock
1.5 tablespoon
Mustard
Was de krieltjes en halveer ze. Snijd eventuele grotere krieltjes in kwarten. Verhit 1/2 el olijfolie per persoon in een hapjespan met deksel en bak de krieltjes, afgedekt, 25 – 30 minuten op middelhoog vuur. Schep regelmatig om, haal na 20 minuten het deksel van de pan en breng op smaak met peper en zout.
Snijd de prei in dunne halve ringen. Snijd de venkel in kwarten, verwijder de harde kern en snijd in smalle reepjes. Snijd het eventuele venkelloof fijn en houd apart. Pers of snijd de knoflook fijn en bereid de bouillon.
Verhit 1/2 el olijfolie per persoon in een grote soep- of mosselpan met deksel en bak de prei en venkel 5 - 7 minuten op middellaag vuur, of totdat ze zacht zijn. Voeg de knoflook toe en bak nog 1 minuut. Blus af met 50 ml bouillon per persoon en stoom, afgedekt, 5 minuten.
Tip: Heb je een restje witte wijn in huis? Voor meer smaak kan je de helft van de bouillon vervangen door witte wijn.
Voeg de mosselen met het vocht toe aan dezelfde grote soep- of mosselpan en schep goed om. Verhit de mosselen, afgedekt, ongeveer 5 minuten, of tot alle mosselen warm zijn. Roer per persoon: 1/2 el mosterd en 1 el roomboter door de mosselen. Gooi de mosselen die niet open zijn weg.
Meng ondertussen in een kleine kom de mayonaise met per persoon: 1 el mosterd, 1 tl wittewijnazijn en 1/2 el kookvocht van de mosselen. Breng op smaak met peper.
Verdeel de mosselen met hun vocht en de groenten over diepe borden of kommen. Garneer eventueel met het venkelloof. Serveer met de krieltjes en de mosselsaus ernaast.
Tip: De mosselen in dit gerecht zijn rijk aan jodium – een belangrijk mineraal voor de schildklier, stofwisseling en de groei van kinderen.