De zoete appel en romige Franse brie zorgen ervoor dat het bittertje van de witlof niet overheerst. Hierdoor valt hij bij oud én jong in de smaak!
The quantities provided above are averages only.
Always refer to the product label for the most accurate information about ingredients and allergens
250 g
Potatoes
1.5 piece
Endive
½ piece
Apple
50 g
Creamy French brie
20 g
Lamb's lettuce
50 g
Bacon lardons
10 g
Chopped walnuts
½ tablespoon
Extra virgin olive oil
to taste
Salt and pepper
½ tablespoon
White wine vinegar
1 tablespoon
[Plant-based] butter
1.5 teaspoon
Mustard
5 milliliters
[Plant-based] milk
1 teaspoon
Sugar
Verwarm de oven voor op 220 graden. Was of schil de aardappelen en snijd in grove stukken. Zet de aardappelen onder water in een pan met deksel en kook, afgedekt, in 12 - 15 minuten gaar. Giet af, bewaar wat van het kookvocht en laat zonder deksel uitstomen.
Snijd de onderkant van de witlofstronken en snijd het witlof in de lengte doormidden. Verwijder de harde kern. Verhit 1/2 el roomboter en 1 tl suiker per persoon in een hapjespan met deksel op middelhoog vuur. Bak het witlof, afgedekt, 3 – 5 minuten met de gesneden kant naar beneden, of tot het bruin kleurt. Leg daarna het witlof met de gebakken kant naar boven in een met bakpapier beklede ovenschaal.
Haal de ontbijtspekplakjes los van elkaar. Verhit een koekenpan zonder olie op middelhoog vuur en bak het ontbijtspek in 3 - 4 minuten knapperig. Laat uitlekken op keukenpapier. Stamp ondertussen de aardappelen met een aardappelstamper tot een grove puree. Voeg per persoon: 1/2 el roomboter, 1/2 tl mosterd en een scheutje melk of kookvocht toe en stamp goed door (zie Tip). Breng flink op smaak met peper en zout. Verkruimel het gebakken ontbijtspek en meng met de puree.
Tip: Deze maaltijd is calorierijk. Let jij op je calorie-inname? Vervang dan de roomboter in de puree door een extra scheutje melk of kookvocht van de aardappelen.
Snijd ondertussen de appel in kwarten, verwijder het klokhuis en snijd de appel in dunne plakjes. Snijd de brie in dunne plakken. Leg de appelplakjes dakpansgewijs op het witlof in de ovenschaal met bakpapier en beleg dan met de plakken brie. Strooi de walnootstukjes eroverheen. Bak het witlof nog 8–10 minuten in de oven.
Maak in een saladekom een dressing van per persoon 1/2 el extra vierge olijfolie, 1/2 el wittewijnazijn en 1 tl mosterd. Breng op smaak met peper en zout. Meng de veldsla met de dressing.
Verdeel de puree over de borden en leg het witlof er bovenop. Serveer de salade erbij.