Witlof gegratineerd met Franse brie en appel
Witlof gegratineerd met Franse brie en appel

Witlof gegratineerd met Franse brie en appel

met spekjes, puree en frisse veldsla

De zoete appel en romige Franse brie zorgen ervoor dat het bittertje van de witlof niet overheerst. Hierdoor valt hij bij oud én jong in de smaak!

Tags:
Extra Veggies
Family
Allergens:
Milk
Walnuts

The quantities provided above are averages only.

Always refer to the product label for the most accurate information about ingredients and allergens

Total Time40 minutes
Cooking Time30 minutes
DifficultyMedium

Ingredients

Serving amount

250 g

Potatoes

1.5 piece

Endive

½ piece

Apple

50 g

Creamy French brie

(Contains Milk)

20 g

Lamb's lettuce

50 g

Bacon lardons

10 g

Chopped walnuts

(Contains Walnuts May be present Peanuts, Tree nuts, Sesame)

Not included in your delivery

1

[Plant-based] milk

½ tablespoon

Extra virgin olive oil

1 tablespoon

[Plant-based] butter

½ tablespoon

White wine vinegar

1 teaspoon

Sugar

1.5 teaspoon

Mustard

to taste

Salt and pepper

Nutrition Values

Energy (kJ)3714 kJ
Calories888 kcal
Fat55.4 g
Saturated Fat25 g
Carbohydrate66.2 g
Sugar21 g
Dietary Fiber13.3 g
Protein28.7 g
Salt2.3 g
Due to the different suppliers we purchase our products from, nutritional facts per meal can vary from the website to what is received in the delivered box, depending on your region.

Utensils

Pan with Lid
Parchment Paper
Oven Dish
Casserole with Lid
Tall-Sided Pan
Potato Masher
Paper Towel
Salad Bowl

Cooking Steps

Aardappelen bereiden
1

Verwarm de oven voor op 220 graden. Was of schil de aardappelen en snijd in grove stukken. Zet de aardappelen onder water in een pan met deksel en kook, afgedekt, in 12 - 15 minuten gaar. Giet af, bewaar wat van het kookvocht en laat zonder deksel uitstomen.

Witlof bakken
2

Snijd de onderkant van de witlofstronken en snijd het witlof in de lengte doormidden. Verwijder de harde kern. Verhit per persoon: 1/2 el roomboter en 1 tl suiker in een hapjespan met deksel op middelhoog vuur. Bak het witlof, afgedekt, 3 – 5 minuten met de gesneden kant naar beneden, of tot het bruin kleurt. Leg daarna het witlof met de gebakken kant naar boven in een met bakpapier beklede ovenschaal.

Spekjes bakken
3

Verhit een koekenpan zonder olie op middelhoog vuur en bak de spekreepjes in 3 - 4 minuten knapperig. Stamp ondertussen de aardappelen met een aardappelstamper tot een grove puree. Voeg per persoon: 1/2 el roomboter, 1/2 tl mosterd en een scheutje melk of kookvocht toe en stamp goed door (zie Tip). Breng flink op smaak met peper en zout. Meng de gebakken spekjes en het bakvet met de puree.

Tip: Deze maaltijd is calorierijk. Let jij op je calorie-inname? Vervang dan de roomboter in de puree door een extra scheutje melk of kookvocht van de aardappelen.

In de oven
4

Snijd ondertussen de appel in kwarten, verwijder het klokhuis en snijd de appel in dunne plakjes. Snijd de brie in dunne plakken. Leg de appelplakjes dakpansgewijs op het witlof in de ovenschaal met bakpapier en beleg met de brieplakken. Strooi de walnootstukjes eroverheen. Bak het witlof nog 8 – 10 minuten in de oven.

Salade maken
5

Maak in een saladekom een dressing van per persoon: 1/2 el extra vierge olijfolie, 1/2 el wittewijnazijn en 1 tl mosterd. Breng op smaak met peper en zout. Meng de veldsla met de dressing.

Serveren
6

Verdeel de puree over de borden en leg het witlof erbovenop. Serveer de salade erbij.