Dukkah is een Egyptisch specerijennotenmengel dat in vrijwel alle Egyptische huishoudens te vinden is. Dukh dukh betekent letterlijk vijzelen. De kruidige dukkah met amandelen en komijnpoeder hoeft niet heel fijngemalen te worden. Het malen is enkel om alle kruiden en smaken met elkaar samen te voegen.
The quantities provided above are averages only.
Always refer to the product label for the most accurate information about ingredients and allergens
1 unit
Vleestomaat
⅓ unit
Courgette
1 unit
Knoflookteen
250 g
Krieltjes
20 g
Amandelen
(Contains Tree nuts May be present Peanuts, Sesame)
2 unit
Verse koriander
(May be present Celery)
¼ unit
Citroen
½ teaspoon
Gemalen komijnzaad
1 unit
Zalmfilet met huid
(Contains Fish)
½ tablespoon
Olijfolie
to taste
Peper en zout
Verwarm de oven voor op 220 graden. Snijd de vleestomaat doormidden en de courgette in plakken van ongeveer een ½ cm dik. Snijd of pers de knoflook fijn.
Meng in een ovenschaal met bakpapier de courgette met de helft van de knoflook en 1/3 van de olijfolie. Haal de vleestomaten met de open kant door de olie in de ovenschaal, keer de vleestomaten om en meng met de courgette. Bestrooi naar smaak met peper en zout en bak de groenten 20 – 25 minuten in de oven.
Was ondertussen de krieltjes grondig en snijd in kwarten. Verhit 1/3 van de olijfolie in een wok of hapjespan met deksel en bak de krieltjes, afgedekt, 20 minuten op middelhoog vuur. Schep tussendoor om. Haal de laatste 5 minuten de deksel van de pan.
Hak ondertussen de amandelen en koriander fijn. Was de citroen grondig en rasp de schil met een fijne rasp.
Verhit een koekenpan op middelhoog vuur en rooster de amandelen, zonder olie, 2 minuten op middelhoog vuur. Voeg het komijnpoeder, de citroenrasp en de overige knoflook toe en bak 30 seconden. Schep de amandeldukkah over in een hoge kom of blender en bestrooi met peper en zout.
Hak de amandel-dukkah met een staafmixer of in de blender grof. Dek goed af tijdens het malen. Voeg vervolgens de koriander toe.
Verhit de overige olijfolie in dezelfde koekenpan en bak de zalmfilet 3 minuten op middelhoog vuur. Breng op smaak met peper en zout.
Voeg de amandel-dukkah toe aan de gebakken krieltjes en roerbak 1 minuut. Breng eventueel verder op smaak met peper en zout.
Verdeel de krieltjes over de borden en serveer met de groenten en zalm.