Voor zelfgemaakt hummus heb je kikkererwten, tahin, olijfolie, citroensap, knoflook en smaakmakers nodig. Daarnaast kun je met kruiden eindeloos variëren!
The quantities provided above are averages only.
Always refer to the product label for the most accurate information about ingredients and allergens
½ can
Chickpeas
½ piece
Eggplant
½ piece
Bell pepper
25 g
Yogurt-tahini sauce
75 g
Falafel
½ piece
Lemon
1 piece
Garlic
⅓ sachet(s)
Ground cumin
25 g
Organic full-fat yogurt
5 g
Fresh mint
½ piece
Red onion
2 piece
Pita bread
1.25 tablespoon
Olive oil
to taste
Salt and pepper
½ tablespoon
Extra virgin olive oil
Verwarm de oven voor op 220 graden. Snijd de aubergine in blokjes. Meng in een grote kom de aubergineblokjes met 1/2 el olijfolie per persoon, peper en zout. Verdeel de aubergineblokjes over een bakplaat met bakpapier. Snijd de paprika in grove stukken. Snijd de rode ui in halve ringen. Meng de paprikastukken en uienringen in dezelfde kom met 1/4 el olijfolie per persoon, peper en zout.
Tip: Heb je een broodrooster in huis? Gebruik dit straks om de pitabroodjes te roosteren. De oven hoeft in dit geval niet voorverwarmd te worden.
Verdeel de rest van de groenten naast de aubergine over de bakplaat. Leg de ongeschilde knoflookteen bij de groenten en bak 18 – 22 minuten in de oven, of tot de groenten gaar zijn. Rasp de schil van de citroen met een fijne rasp en pers de citroen uit boven een kleine kom.
Laat de kikkererwten uitlekken in een vergiet. Meng de kikkererwten in een hoge kom met de yoghurt-tahinsaus, komijnzaad en per persoon: 1 el water, 1/2 el citroensap en 1/2 el extra vierge olijfolie. Breng op smaak met peper en flink wat zout. Mix het geheel met een staafmixer tot een gladde hummus. Bewaar apart.
Snijd de verse munt fijn. Meng de yoghurt, de munt en 1 tl citroenrasp per persoon in een kleine kom. Breng op smaak met peper en flink wat zout.
Bak de pitabroodjes 3 – 5 minuten in de oven of broodrooster. Haal de knoflook voorzichtig uit de schil en voeg samen met de helft van de aubergineblokjes bij de hummus. Mix opnieuw glad. Proef de hummus en breng verder op smaak met het overige citroensap, peper en zout. Verhit 1/2 el olijfolie per persoon in een koekenpan en bak de falafel 2 – 4 minuten rondom op hoog vuur.
Tip: Let jij op je calorie-inname? Bereid dan de helft van het pitabrood. Bewaar de rest voor later in de week, geserveerd als voorafje met bijvoorbeeld tzatziki of hummus.
Schep de hummus op een groot bord en schuif de hummus vanaf de binnenkant, met de bolle kant van een lepel en in een roterende beweging, naar de zijkanten van het bord. Leg de rode ui, paprika en overige aubergine naast de hummus en leg de falafel erbij. Garneer het gerecht met de overige munt. Besprenkel eventueel met extra vierge olijfolie naar smaak. Besprenkel de falafel met de de yoghurtsaus. Serveer met de pitabroodjes.