Zelfgemaakte hummus met falafel
Zelfgemaakte hummus met falafel

Zelfgemaakte hummus met falafel

pitabroodjes, gegrilde groenten en frisse yoghurtsaus

Voor zelfgemaakt hummus heb je kikkererwten, tahin, olijfolie, citroensap, knoflook en smaakmakers nodig. Daarnaast kun je met kruiden eindeloos variëren!

Tags:
Veggie

The quantities provided above are averages only.

Always refer to the product label for the most accurate information about ingredients and allergens

Total Time40 minutes
Cooking Time30 minutes
DifficultyMedium

Ingredients

Serving amount

½ can

Chickpeas

½ piece

Eggplant

½ piece

Bell pepper

25 g

Yogurt-tahini sauce

75 g

Falafel

½ piece

Lemon

1 piece

Garlic

⅓ sachet(s)

Ground cumin

25 g

Organic full-fat yogurt

5 g

Fresh mint

½ piece

Red onion

2 piece

Pita bread

Not included in your delivery

1.25 tablespoon

Olive oil

to taste

Salt and pepper

½ tablespoon

Extra virgin olive oil

Nutrition Values

Calories970 kcal
Energy (kJ)4057 kJ
Fat39 g
Saturated Fat8 g
Carbohydrate118 g
Sugar13 g
Dietary Fiber19 g
Protein30 g
Salt3 g
Due to the different suppliers we purchase our products from, nutritional facts per meal can vary from the website to what is received in the delivered box, depending on your region.

Utensils

Large Bowl
Baking Sheet with Baking Paper
Grater
Small Bowl
High-Sided Bowl
Colander
Stick Blender
Tall-Sided Pan

Cooking Steps

Voorbereiden
1

Verwarm de oven voor op 220 graden. Snijd de aubergine in blokjes. Meng in een grote kom de aubergineblokjes met 1/2 el olijfolie per persoon, peper en zout. Verdeel de aubergineblokjes over een bakplaat met bakpapier. Snijd de paprika in grove stukken. Snijd de rode ui in halve ringen. Meng de paprikastukken en uienringen in dezelfde kom met 1/4 el olijfolie per persoon, peper en zout.

Tip: Heb je een broodrooster in huis? Gebruik dit straks om de pitabroodjes te roosteren. De oven hoeft in dit geval niet voorverwarmd te worden.

Groenten roosteren
2

Verdeel de rest van de groenten naast de aubergine over de bakplaat. Leg de ongeschilde knoflookteen bij de groenten en bak 18 – 22 minuten in de oven, of tot de groenten gaar zijn. Rasp de schil van de citroen met een fijne rasp en pers de citroen uit boven een kleine kom.

Hummus maken
3

Laat de kikkererwten uitlekken in een vergiet. Meng de kikkererwten in een hoge kom met de yoghurt-tahinsaus, komijnzaad en per persoon: 1 el water, 1/2 el citroensap en 1/2 el extra vierge olijfolie. Breng op smaak met peper en flink wat zout. Mix het geheel met een staafmixer tot een gladde hummus. Bewaar apart.

Yoghurtsaus maken
4

Snijd de verse munt fijn. Meng de yoghurt, de munt en 1 tl citroenrasp per persoon in een kleine kom. Breng op smaak met peper en flink wat zout.

Falafel bakken
5

Bak de pitabroodjes 3 – 5 minuten in de oven of broodrooster. Haal de knoflook voorzichtig uit de schil en voeg samen met de helft van de aubergineblokjes bij de hummus. Mix opnieuw glad. Proef de hummus en breng verder op smaak met het overige citroensap, peper en zout. Verhit 1/2 el olijfolie per persoon in een koekenpan en bak de falafel 2 – 4 minuten rondom op hoog vuur.

Tip: Let jij op je calorie-inname? Bereid dan de helft van het pitabrood. Bewaar de rest voor later in de week, geserveerd als voorafje met bijvoorbeeld tzatziki of hummus.

Serveren
6

Schep de hummus op een groot bord en schuif de hummus vanaf de binnenkant, met de bolle kant van een lepel en in een roterende beweging, naar de zijkanten van het bord. Leg de rode ui, paprika en overige aubergine naast de hummus en leg de falafel erbij. Garneer het gerecht met de overige munt. Besprenkel eventueel met extra vierge olijfolie naar smaak. Besprenkel de falafel met de de yoghurtsaus. Serveer met de pitabroodjes.