Zelfgemaakte hummus met falafel
Zelfgemaakte hummus met falafel

Zelfgemaakte hummus met falafel

met pitabroodjes, gegrilde groenten en frisse yoghurtsaus

Voor zelfgemaakt hummus heb je kikkererwten, tahin, olijfolie, citroensap, knoflook en smaakmakers nodig. Daarnaast kun je met kruiden eindeloos variëren!

Tags:
Veggie
Allergens:
Milk
Egg
Sesame
Wheat

The quantities provided above are averages only.

Always refer to the product label for the most accurate information about ingredients and allergens

Total Time40 minutes
Cooking Time30 minutes
DifficultyMedium

Ingredients

Serving amount

½ can

Chickpeas

½ piece

Eggplant

20 g

Tahini sauce

(Contains Milk, Egg, Sesame)

75 g

Falafel

(May be present Mustard, Soy, Gluten)

½ piece

Lemon

1 piece

Garlic

⅓ sachet(s)

Ground cumin

25 g

Organic full-fat yogurt

(Contains Milk)

5 g

Fresh mint

(May be present Celery)

½ piece

Bell pepper

½ piece

Onion

2 piece

Pita bread

(Contains Wheat)

Not included in your delivery

½ tablespoon

Extra virgin olive oil

1.25 tablespoon

Olive oil

to taste

Salt and pepper

Nutrition Values

Calories887 kcal
Energy (kJ)3713 kJ
Fat38.1 g
Saturated Fat5.5 g
Carbohydrate100.2 g
Sugar11.1 g
Dietary Fiber20.1 g
Protein27.1 g
Salt2.4 g
Due to the different suppliers we purchase our products from, nutritional facts per meal can vary from the website to what is received in the delivered box, depending on your region.

Utensils

Large Bowl
Baking Sheet with Baking Paper
Grater
Small Bowl
High-Sided Bowl
Colander
Stick Blender
Tall-Sided Pan

Cooking Steps

Voorbereiden
1

Verwarm de oven voor op 220 graden. Snijd de aubergine in blokjes. Meng in een grote kom de aubergineblokjes met 1/2 el olijfolie per persoon, peper en zout. Verdeel de aubergineblokjes over een bakplaat met bakpapier. Snijd de paprika in grove stukken. Snijd de ui in halve ringen. Meng in dezelfde kom de paprikastukken en uienringen met 1/4 el olijfolie per persoon, peper en zout. 

Groenten roosteren
2

Verdeel de overige groenten naast de aubergine over de bakplaat. Leg de ongeschilde knoflookteen bij de groenten en bak 18 – 22 minuten in de oven, of tot de groenten gaar zijn. Rasp de schil van de citroen met een fijne rasp en pers de citroen uit boven een kleine kom.

Hummus maken
3

Laat de kikkererwten uitlekken in een vergiet. Meng in een hoge kom de kikkererwten met de tahinsaus, het komijnzaad en per persoon: 2 el water, 1/2 el citroensap en 1/2 el extra vierge olijfolie. Breng op smaak met peper en flink wat zout. Mix het geheel met een staafmixer tot een gladde hummus. Bewaar apart.

Yoghurtsaus maken
4

Snijd de verse munt fijn en bewaar 3 hele blaadjes per persoon apart ter garnering. Meng in een kleine kom de yoghurt, de fijngesneden munt en 1 tl citroenrasp per persoon. Breng op smaak met peper en flink wat zout.

Falafel bakken
5

Bak de pitabroodjes 3 – 5 minuten in de oven of verwarm in een broodrooster (zie Tip). Haal de knoflook voorzichtig uit de schil en voeg samen met de helft van de aubergineblokjes bij de hummus. Mix opnieuw glad. Proef de hummus en breng verder op smaak met het overige citroensap, peper en zout. Verhit 1/2 el olijfolie per persoon in een koekenpan op hoog vuur en bak de falafel 2 – 4 minuten rondom.

Tip: Let jij op je calorie-inname? Bereid dan de helft van het pitabrood. Bewaar de rest voor later in de week, bijvoorbeeld als voorafje met tzatziki of hummus.

Serveren
6

Schep de hummus op een groot bord en schuif de hummus met de buitenkant van een lepel naar de zijkanten van het bord. Leg de ui, paprika en de overige aubergine naast de hummus en leg de falafel erbij. Garneer het gerecht met de muntblaadjes. Besprenkel eventueel met extra vierge olijfolie naar smaak. Besprenkel de falafel met de yoghurtsaus. Serveer met de pitabroodjes.