De rookworst in dit recept is op ambachtelijke wijze gemaakt - met duurzaam varkensvlees en gerookt boven beukenhout.
The quantities provided above are averages only.
Always refer to the product label for the most accurate information about ingredients and allergens
300 g
Potatoes
½ piece
Yellow carrot
1 piece
Carrot
½ piece
Red onion
1 piece
Smoked pork sausage
25 g
Bacon lardons
20 g
Arugula
20 g
Onion chutney
1 pinch
Nutmeg
½ teaspoon
Mustard
25 milliliters
Low sodium chicken stock
5 milliliters
[Plant-based] milk
½ piece
Low sodium vegetable stock cube
½ tablespoon
[Plant-based] butter
to taste
Extra virgin olive oil
to taste
Salt and pepper
Kook ruim water in een grote pan met deksel voor de aardappelen en de wortels. Schil de aardappelen of was grondig en snijd in grove stukken. Snijd de wortels in grove stukken. Snijd de ui in halve ringen. Verkruimel het bouillonblokje boven de pan met kokend water en kook de aardappelen met de wortels, afgedekt, 15 – 18 minuten.
Weetje: Wortel zit boordevol vitamine A - goed voor de groei, de gezondheid van je huid, haar en nagels en een goede werking van je ogen en afweersysteem.
Leg in de laatste 5 minuten de varkensrookworst in de pan met de aardappelen en wortels. Giet daarna af en bewaar de rookworst apart. Stamp met een aardappelstamper de aardappelen en wortels tot een grove stamppot. Voeg de mosterd en 1 mespuntje nootmuskaat per persoon toe en meng goed.
Verhit ondertussen een koekenpan zonder bakvet op middelhoog vuur en bak de spekreepjes in 5 - 6 minuten krokant. Schep de spekreepjes uit de pan en houd apart.
Bak de ui met een snuf zout 4 – 6 minuten in de pan van de spekjes op laag vuur (zie Tip). Voeg de uienchutney en 25 ml kippenbouillon per persoon toe aan de pan met ui. Breng aan de kook en laat 1 minuut pruttelen. Proef en breng indien nodig op smaak met peper en zout.
Tip: Door het vuur laag te houden worden de uien zacht en zoet. Voor krokantere uitjes zet je het vuur hoger - ze smaken dan wel minder zoet.
Voeg de spekreepjes, 1/2 el roomboter per persoon en een klein scheutje melk toe aan de hutspot. Roer door elkaar en breng op smaak met peper en zout. Breng in een kom de rucola op smaak met extra vierge olijfolie, peper en zout naar smaak.
Maak op elk bord een bedje van rucola. Schep de hutspot erop en serveer met de rookworst. Schep de uienjus over de hutspot.