The quantities provided above are averages only.
Always refer to the product label for the most accurate information about ingredients and allergens
½ piece
Shallot
½ piece
Orange juice
½ piece
Leek
5 g
Fresh flat leaf parsley
(May be present Celery)
½ piece
Carrot
½ roll(s)
Quiche dough
(Contains Gluten, Wheat May be present Milk, Gluten)
1 piece
Egg
50 g
Organic sour cream
15 g
Grated aged Gouda
(Contains Milk)
15 g
Mesclun
½ tablespoon
White balsamic vinegar
to taste
Salt and pepper
1 teaspoon
[Plant-based] butter
¼ tablespoon
Olive oil
¼ tablespoon
Extra virgin olive oil
½ teaspoon
Mustard
Verwarm de oven op 200 graden en haal het deeg alvast uit de koelkast. Snipper de sjalot. Was de sinaasappel en rasp de schil. Halveer de sinaasappel, pel en snijd van de ene helft van het vruchtvlees in blokjes. Pers de andere helft uit in een kleine kom. Snijd de prei in ringen. Snijd de bladpeterselie fijn. Halveer de wortel in de lengte. Snijd, voor de kroon die je straks maakt, een paar dunne repen wortel. Snijd de overige wortel in blokjes van 1 cm.
Verhit 1/2 el olijfolie per persoon in een hapjespan met deksel op middelhoog vuur en fruit de sjalot 2 minuten. Voeg de prei, de wortelblokjes, 1/2 tl sinaasappelrasp per persoon toe en bak 1 - 2 minuten. Voeg 2 el water per persoon en het sinaasappelsap toe en laat, afgedekt, 6 minuten stoven. Laat eventueel nog onafgedekt inkoken tot het vocht is opgenomen (zie tip).
Tip: De mix moet niet té nat zijn want dan wordt het deeg niet gaar. Kook iets verder in als je sinaasappel veel sap geeft.
Vet een quichevorm in met een klein beetje roomboter (zie TIP). Bekleed de quichevorm met het quichedeeg en prik met een vork voorzichtig wat gaatjes in het deeg (niet helemaal erdoorheen). Meng in een grote kom het ei, de zure room, de gebakken groenten, mosterd en de helft van de verse bladpeterselie. Breng flink op smaak met peper en zout. Giet de vulling in de quichevorm.
Tip: Heb je geen quichevorm? Je kunt dit gerecht ook in een ovenschaal maken. De rand zal dan alleen wat hoger zijn.
Bestrooi de quiche met de geraspte oude kaas en vorm dan het kroontje van reepjes wortel op de quiche. Zorg dat je de repen goed in de vulling drukt en dat ze er niet te los op liggen. Bak de quiche 25 - 30 minuten in de oven.
Meng in een kom per persoon: 1/4 el extra vierge olijfolie en 1/2 el witte balsamicoazijn. Breng op smaak met peper en zout. Voeg de mesclun, overige peterselie en sinaasappelstukjes toe en roer goed door.
Serveer de koningsquiche met de salade.