Stamppot lijkt misschien een winters gerecht, maar ook in de zomer kan het een lekkere en lichte maaltijd zijn. Je maakt deze stamppot zomers door een deel van de aardappelen te vervangen door koolrabi. Met de mediterrane twist van feta en frisse gele cherrytomaten krijg je een zomerse stamppot.
The quantities provided above are averages only.
Always refer to the product label for the most accurate information about ingredients and allergens
250 g
Kruimige aardappelen
½ unit
Koolrabi
125 g
Gele cherrytomaten
40 g
Feta
(Contains Milk)
⅕ unit
Botersla
10 g
Zonnebloempitten
(May be present Tree nuts, Peanuts, Sesame)
25 g
Kruidenroomkaas
(Contains Milk)
1 tablespoon
Olijfolie
½ tablespoon
Mosterd
to taste
Peper en zout
Was de aardappelen (doré) grondig en snijd in kwarten. Schil de koolrabi en snijd in grove stukken.
Zorg dat de aardappelen net onder water staan in een pan met deksel met een beetje zout. Breng afgedekt aan de kook en kook in 15 minuten gaar. Voeg na 5 minuten de koolrabi toe. Giet daarna af, bewaar een klein gedeelte van het kookvocht en laat zonder deksel uitstomen.
Halveer ondertussen de cherrytomaten. Verkruimel de feta en scheur de kropsla klein. Verhit een koekenpan op hoog vuur en rooster de zonnebloempitten, zonder olie, goudbruin. Haal uit de pan en bewaar apart.
Verhit de olijfolie in de koekenpan op middelmatig vuur en bak de cherrytomaten 3 minuten op hoog vuur. Voeg in de laatste minuut 1/3 van de kropsla toe en breng op smaak met peper en zout.
Stamp de aardappelen en koolrabi tot een grove puree. Voeg de kruidenroomkaas en mosterd toe. Voeg eventueel nog een scheutje kookvocht toe om het smeuïg te maken. Roer de gebakken sla met cherrytomaten, 1/3 kropsla en helft van de feta door de stamppot en breng op smaak met peper en zout.
Verdeel de overige kropsla over de borden, schep de stamppot erop en garneer met de zonnebloempitten en overige feta.