Zweedse gehaktballetjes met cranberrysaus
Zweedse gehaktballetjes met cranberrysaus

Zweedse gehaktballetjes met cranberrysaus

Met romige puree en broccoli

In Zweden combineren ze gehaktballen maar wat graag met cranberry's en dat doen we ze vandaag na. Je maakt deze friszure saus van een cranberrychutney die goed past bij het gekruide gehakt. Eet je dit gerecht met kinderen? Het draaien van de balletjes is ook een leuke taak voor hen!

Allergens:
Egg
Milk
Mustard

The quantities provided above are averages only.

Always refer to the product label for the most accurate information about ingredients and allergens

Total Time40 minutes
Cooking Time
DifficultyMedium

Ingredients

Serving amount

250 g

Aardappelen

150 g

Broccoli

½ unit

Sjalot

3 bunch

Verse bladpeterselie

(May be present Celery)

½ unit

Ei

(Contains Egg)

120 g

Rundergehakt

¼ teaspoon

Gemalen kaneel

50 milliliters

Kookroom

(Contains Milk)

1 tablespoon

Cranberrychutney

(Contains Mustard)

1 unit

Nootmuskaat

Not included in your delivery

1 teaspoon

Mosterd

½ tablespoon

Olijfolie

to taste

Peper en zout

Nutrition Values

Energy (kJ)3146 kJ
Calories752 kcal
Fat33 g
Saturated Fat14.4 g
Carbohydrate63 g
Sugar14.7 g
Dietary Fiber11 g
Protein44 g
Salt0.6 g
Due to the different suppliers we purchase our products from, nutritional facts per meal can vary from the website to what is received in the delivered box, depending on your region.

Utensils

Bowl
Pan with Lid
Tall-Sided Pan

Cooking Steps

snijden
1

Schil de aardappelen of was ze grondig en snijd in grove stukken. Snijd de bloem van de broccoli in roosjes en de steel in blokjes. Snipper de sjalot zeer fijn en snijd de verse bladpeterselie fijn. Rasp de nootmuskaat met een fijne rasp (je hoeft niet de hele bol te raspen, je gebruikt slechts een snufje).

draaien
2

Splits de eidooier van het eiwit. Het eiwit heb je niet nodig. Meng in een kom het gehakt met de helft van de sjalot, de kaneel, een flinke snuf nootmuskaat (of meer naar smaak), de eidooier en het grootste deel van de bladpeterselie. Breng op smaak met peper en zout. Draai per persoon 4 kleine balletjes.

koken
3

Zorg dat de aardappelen net onder water staan in een pan met deksel, breng afgedekt aan de kook en kook de aardappelen in 12 – 15 minuten gaar. Giet daarna af en stamp de aardappelen tot een grove puree. Voeg de kookroom en de mosterd toe om het smeuig te maken en breng op smaak met peper en zout.

broccoli
4

Breng ondertussen ruim water aan de kook in een andere pan met deksel. Voeg een snuf zout en de broccoli toe. Kook de broccoli, afgedekt, 4 – 6 minuten. Giet af en laat uitstomen zonder deksel. Breng op smaak met peper en zout.

bakken
5

Verhit ondertussen de olijfolie in een koekenpan met deksel op middelhoog vuur. Bak de gehaktballetjes in 2 – 3 minuten rondom bruin. Verlaag het vuur naar middellaag en bak de gehaktballetjes, afgedekt, 4 – 5 minuten, of tot ze gaar zijn. Roer in de laatste minuut de cranberrychutney en 1/2 el water per persoon door het bakvet van de gehaktballetjes en breng op smaak met peper en zout.

serveren
6

Verdeel de aardappelpuree en de broccoli over de borden. Schep de gehaktballetjes erbij en schenk de saus over de gehaktballetjes en de broccoli. Garneer met de resterende bladpeterselie.