De aardappelen in deze stamppot vul je aan met knolselderij, lekker kruidig, zoet van smaak en bovendien hartstikke gezond. De worst is van onze leverancier Brandt & Levie. Deze bevlogen worstmakers werken met boeren die goed voor hun varkens zorgen en dat proef je! Deze worst hebben ze op smaak gebracht met citroen en tijm.
The quantities provided above are averages only.
Always refer to the product label for the most accurate information about ingredients and allergens
200 g
Kruimige aardappelen
100 g
Peen
125 g
Knolselderij
(Contains Celery)
1 unit
Ui
½ unit
Rode ui
2 g
Verse salie
1 unit
Varkensworst met citroen en tijm
40 g
Veldsla
1 tablespoon
Roomboter
(Contains Milk)
½ unit
Groentebouillonblokje
½ tablespoon
Extra vierge olijfolie
1 teaspoon
Zwarte balsamicoazijn
1.5 teaspoon
Mosterd
to taste
Peper en zout
Kook 600 ml water per persoon voor de aardappelen en groenten in een grote pan met deksel. Was of schil de aardappelen en snijd in parten. Snijd de peen in dunne halve plakken. Schil de knolselderij en snijd grove stukken. Snijd de ui in halve ringen.
Voeg de aardappelen en groenten toe aan de grote pan met deksel. Verkruimel 1/2 bouillonblokje per persoon boven de pan en laat, afgedekt, 20 – 25 minuten zachtjes koken. Giet daarna af, bewaar een beetje kookvocht en laat zonder deksel uitstomen.
Snipper ondertussen de rode ui en snijd de salie fijn. Verhit 1/2 el roomboter per persoon in een koekenpan en bak de varkensworst 2 – 3 minuten rondom aan op middelhoog vuur. Voeg de rode ui en salie toe, dek de pan af en bak nog 8 – 10 minuten op middelmatig vuur. Keer de varkensworst regelmatig om.
Meng ondertussen de veldsla met per persoon 1/2 el extra vierge olijfolie en 1 tl zwarte balsamicoazijn in een saladekom. Breng op smaak met peper en zout.
Stamp de aardappelen en groenten tot een grove stamppot. Voeg 1/2 el roomboter per persoon en eventueel een klein scheutje melk of kookvocht toe om het smeuïg te maken. Voeg vervolgens 11/2 tl mosterd per persoon toe en breng eventueel op smaak met peper en zout.
Verdeel de stamppot over de borden. Garneer met de rode ui en salie en serveer met de varkensworst en veldsla.