Zalm behoort tot de vette vissoorten - deze zijn hoog in goede vetzuren en beschermen daardoor tegen hart- en vaatziekten.
The quantities provided above are averages only.
Always refer to the product label for the most accurate information about ingredients and allergens
250 g
Potatoes
½ piece
Shallot
1 piece
Garlic
½ piece
Tomato
½ piece
[Persian] cucumber
5 g
Fresh chives
1 piece
Fillet of salmon
25 g
Organic sour cream
1 teaspoon
Mustard
½ tablespoon
Extra virgin olive oil
5 milliliters
[Plant-based] milk
1.5 tablespoon
White balsamic vinegar
to taste
Salt and pepper
75 milliliters
Low sodium fish stock
1 teaspoon
Sugar
½ tablespoon
Flour
1.5 tablespoon
[Plant-based] butter
Bereid de visbouillon. Breng ruim water met een snuf zout aan de kook in een pan met deksel voor de aardappelen. Schil de aardappelen of was grondig en snijd in grove stukken. Kook de aardappelen, afgedekt, 12 - 15 minuten. Giet daarna af en laat zonder deksel uitstomen.
Snipper de sjalot. Pers de knoflook of snijd fijn. Snijd de tomaat in kleine blokjes. Snijd de komkommer in dunne plakjes. Hak de bieslook fijn. Meng de komkommer in een saladekom met per persoon: 1 el witte balsamicoazijn, 1/2 el extra vierge olijfolie, 1 tl suiker en een snuf zout. Bewaar apart en schep af en toe om.
Verhit 1/2 el roomboter per persoon in een steelpan. Fruit de sjalot en de knoflook 2 - 3 minuten. Voeg 1/2 el bloem per persoon toe en roerbak 1 - 2 minuten. Blus af met 1/2 el witte balsamicoazijn per persoon en de visbouillon. Roer goed door met een garde en verlaag het vuur. Laat 5 - 10 minuten zachtjes inkoken.
Stamp de aardappelen met een aardappelstamper tot een puree. Voeg 1/2 el roomboter per persoon en een scheutje melk toe aan de puree om het smeuïg te maken. Voeg vervolgens de mosterd en de helft van de bieslook toe. Breng op smaak met peper en zout.
Dep de zalmfilet droog met keukenpapier en wrijf in met peper en zout. Verhit 1/2 el roomboter per persoon in een koekenpan op middelhoog vuur. Bak de zalm 2 - 3 minuten op de huid en 1 - 2 minuten op de andere zijde. Haal ondertussen de steelpan met de saus van het vuur en roer de zure room en de overige bieslook erdoor. Breng op smaak met peper en zout.
Serveer de zalmfilet op de bieslookpuree, schep de roomsaus eroverheen en garneer met de tomatenblokjes. Serveer met de komkommersalade.
Tip: Wist je dat in zalm veel vitamine D zit? Deze vitamine versterkt je immuunsysteem. Ook heb je het nodig voor de opname van calcium.