Doordat je de spruitjes in dit gerecht roostert smaken ze heel anders dan wanneer je ze kookt. Ook de kikkererwten in dit gerecht zijn krokant, terwijl de gepofte bataat juist boterzacht is, met de spannende smaak van gerookte paprika. Het zureroom-limoensausje geeft het gerecht frisheid en de pinda's zorgen voor een lekkere bite.
Raadpleeg altijd het productetiket voor de meest accurate informatie over ingrediënten en allergenen
200 gram
Zoete aardappel
2 stuk(s)
Bosui
½ tl
Gerookt paprikapoeder
½ blik(ken)
Kikkererwten
150 gram
Spruiten
½ stuk(s)
Limoen
15 gram
Gezouten pinda's
(Bevat Pinda's Kan bevatten Noten, Sesamzaad)
50 gram
Biologische zure room
(Bevat Melk (inclusief lactose))
1.5 el
Olijfolie
¼ el
Extra vierge olijfolie
naar smaak
Peper en zout
Verwarm de oven voor op 220 graden. Was de bataat grondig, snijd in de lengte doormidden en vervolgens in kwarten. Snijd de bosui in fijne ringen en bewaar het witte en het groene gedeelte apart van elkaar.
Verdeel de bataat over een vel aluminiumfolie en meng met het witte gedeelte van de bosui en het gerookte paprikapoeder. Meng met 1/2 el olijfolie per persoon en breng op smaak met peper en zout. Vouw de bataatpakketjes goed dicht en bak 35 – 40 minuten in de oven.
Giet ondertussen de kikkererwten af en dep ze droog met keukenpapier of een schone theedoek. Verdeel de kikkerwten over één kant van een bakplaat met bakpapier. Meng met 1/2 el olijfolie per persoon, breng op smaak met peper en zout en schep om.
Halveer de spruitjes en verdeel ze over de andere helft van de bakplaat met bakpapier. Meng de spruitjes met de overige olijfolie, breng op smaak met peper en zout en schep om. Bak de spruitjes en kikkererwten 18 – 22 minuten in de oven, of tot ze krokant zijn en goudbruin kleuren.
Rasp ondertussen de schil van de limoen en pers de helft van de limoen uit. Snijd de overige limoen in partjes. Hak de pinda's grof. Meng in een kom de zure room met de extra vierge olijfolie en 1 tl van de limoenrasp en 1/2 tl van het limoensap per persoon. Breng op smaak met peper en zout.
Maak de bataatpakketjes voorzichtig open (let op, er komt hete stoom uit!). Verdeel de gepofte bataat over de borden, leg er de spruitjes op en bestrooi met de kikkererwten, de pinda's en het groene gedeelte van de bosui. Garneer met de zure room en de partjes limoen.